2011. február 27., vasárnap

Szezámbundában sült hal céklás salátával és fenyőmag majonézzel

Többen panaszkodtak mostanában, hogy tojás allergia miatt nem tudják fogyasztani a paleo ételek jó részét, ezért alkottam ezt a majonézt. Aki nem tud tojást enni, a halat natúr is megsütheti. Ez a bundás hal ugyancsak ideális paleo opció azoknak a gyerekeknek, akik eddig csak a mirelit halrudakat ették meg. A majonézt lehet a salátára önteni, vagy a halat külön abba mártogatni.

Szezámbundában sült hal

50 dkg csíkokra vágott naphal filé
2 tojás
1 dl víz
3 púpozott ek. szezámliszt
1 csipet szódabikarbóna
só, bors
a sütéshez 2 dl Olajessimo

A halcsíkokat sózzuk, borsozzuk. Az Olajessimot egy nagy serpenyőben felhevítjük, vigyázva, hogy 170 fok fölé ne melegedjen. A tojást kikeverjük a vízzel, szezámliszttel és szódabikarbónával, egy kevés sóval. A halcsíkokat ebbe a palacsinta tészta állagú keverékbe mártogatjuk és az olajban lassú tűzön kisütjük, mindkét oldalon kb. 3-3 percig.

Cékla saláta gazdagon

1 fej cékla, durvára reszelve
10 dkg lila káposzta, kis kockákra vágva vagy reszelve
1 sárgarépa, durvára reszelve
1 kis fekete retek vagy sörretek, durvára reszelve
1 alma, kis kockákra vágva
1 lilahagyma, apróra vágva                                                                                                                   
1 ek. vágott, friss petrezselyem

Az öntethez:
2 ek. frissen facsart citromlé
3 ek. lenmag, olíva vagy dió olaj
1 tk. méz
1 tk. friss reszelt gyömbér

Alaposan összekeverjük az öntethez valókat. Egy salátás tálban összekeverjük a reszelt és feldarabolt zöldségeket, meglocsoljuk az öntettel, és minimum fél órát érni hagyjuk. Megszórjuk vágott petrezselyemmel és frissen tálaljuk.

Fenyőmag vagy kesu majonéz

Mindkettőből nagyon finom, de a fenyőmag háromszor annyiba kerül, mint a kesudió.

5 dkg fenyőmag vagy kesudió, min. 2 órát áztatva
1 dl víz
1 ek. friss citromlé
1 kk. dijoni mustár
4 csepp stevia (vagy egy csipet xylit)
só, bors

A fenyőmagot pár órával felhasználás előtt beáztatjuk. (Előző este is lehet). Leszűrjük és 1 dl friss vízzel összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a citromlevet, a mustárt, a steviát és sózzuk, borsozzuk. Az arányokat mindenki saját ízlése szerint variálhatja, mert van aki a pikánsabb, van aki az édeskésebb majonézt szereti.

4 megjegyzés:

  1. A szezámlisztes bunda nem sikerült, mind lejött a halról. Mit rontottam el?

    VálaszTörlés
  2. annyira jó lett hogy befostunk tőle

    VálaszTörlés
  3. Kedves Jutka,

    Látatlanban nem tudom megmondani. Hamarosan kereskedelmi forgalomba kerül egy magliszt termékcsalád, aminek a szezámlisztje (is) annyira szuper, azzal szerintem tökéletesen fogsz tudni dolgozni! Be fogom mutatni a blogon.

    VálaszTörlés
  4. Szerintem sok az 1 dl víz.Azonkívül én a befűszerezett haldarabokat előtt szezámlisztbe forgattam, utána a tojásos keverékbe. És kevesebb - icipici vizet használtam.
    Egyébként nagyon finom lett!

    VálaszTörlés