Többen panaszkodtak mostanában, hogy tojás allergia miatt nem tudják fogyasztani a paleo ételek jó részét, ezért alkottam ezt a majonézt. Aki nem tud tojást enni, a halat natúr is megsütheti. Ez a bundás hal ugyancsak ideális paleo opció azoknak a gyerekeknek, akik eddig csak a mirelit halrudakat ették meg. A majonézt lehet a salátára önteni, vagy a halat külön abba mártogatni.
Szezámbundában sült hal
50 dkg csíkokra vágott naphal filé
2 tojás
1 dl víz
3 púpozott ek. szezámliszt
1 csipet szódabikarbóna
só, bors
a sütéshez 2 dl Olajessimo
A halcsíkokat sózzuk, borsozzuk. Az Olajessimot egy nagy serpenyőben felhevítjük, vigyázva, hogy 170 fok fölé ne melegedjen. A tojást kikeverjük a vízzel, szezámliszttel és szódabikarbónával, egy kevés sóval. A halcsíkokat ebbe a palacsinta tészta állagú keverékbe mártogatjuk és az olajban lassú tűzön kisütjük, mindkét oldalon kb. 3-3 percig.
Cékla saláta gazdagon
1 fej cékla, durvára reszelve
10 dkg lila káposzta, kis kockákra vágva vagy reszelve
1 sárgarépa, durvára reszelve
1 kis fekete retek vagy sörretek, durvára reszelve
1 alma, kis kockákra vágva
1 lilahagyma, apróra vágva
1 ek. vágott, friss petrezselyem
Az öntethez:
2 ek. frissen facsart citromlé
3 ek. lenmag, olíva vagy dió olaj
1 tk. méz
1 tk. friss reszelt gyömbér
só
Alaposan összekeverjük az öntethez valókat. Egy salátás tálban összekeverjük a reszelt és feldarabolt zöldségeket, meglocsoljuk az öntettel, és minimum fél órát érni hagyjuk. Megszórjuk vágott petrezselyemmel és frissen tálaljuk.
Fenyőmag vagy kesu majonéz
Mindkettőből nagyon finom, de a fenyőmag háromszor annyiba kerül, mint a kesudió.
5 dkg fenyőmag vagy kesudió, min. 2 órát áztatva
1 dl víz
1 ek. friss citromlé
1 kk. dijoni mustár
4 csepp stevia (vagy egy csipet xylit)
só, bors
A fenyőmagot pár órával felhasználás előtt beáztatjuk. (Előző este is lehet). Leszűrjük és 1 dl friss vízzel összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a citromlevet, a mustárt, a steviát és sózzuk, borsozzuk. Az arányokat mindenki saját ízlése szerint variálhatja, mert van aki a pikánsabb, van aki az édeskésebb majonézt szereti.
A szezámlisztes bunda nem sikerült, mind lejött a halról. Mit rontottam el?
VálaszTörlésannyira jó lett hogy befostunk tőle
VálaszTörlésKedves Jutka,
VálaszTörlésLátatlanban nem tudom megmondani. Hamarosan kereskedelmi forgalomba kerül egy magliszt termékcsalád, aminek a szezámlisztje (is) annyira szuper, azzal szerintem tökéletesen fogsz tudni dolgozni! Be fogom mutatni a blogon.
Szerintem sok az 1 dl víz.Azonkívül én a befűszerezett haldarabokat előtt szezámlisztbe forgattam, utána a tojásos keverékbe. És kevesebb - icipici vizet használtam.
VálaszTörlésEgyébként nagyon finom lett!