2011. február 24., csütörtök

Értsük meg kicsit jobban a telített zsírokat!

Néhány hónapja olvastam egy interjút Antonio Valladares, new-yorki fitness- és táplálkozás szakértővel. Azóta is gyakran gondolok arra, amit ő a munkája során tapasztaltakról ott elmondott: „A legkövetkezetesebb pozitív eredményeket a telített zsírok és a fehérje mennyiségének megemelése hozza.  Ha radikális javulást akarunk tapasztalni az általános egészségi állapotunkban, energia szintünkben és hormonális egyensúlyunkban, akkor ezek a zsírok a legfontosabb ételeink.  A hormonális kifáradás legyőzése és a normális menstruációs ciklus visszaállítása több telített zsírt és fehérjét igényel.” Valladares, akinek kiemelt területe a hormonális problémákkal küzdő, illetve  antidepresszánst szedő nők kezelése, azt állítja, hogy az állati zsiradékok bevezetése az étrendbe már önmagában is jelentős javulást hoz. Ennek az interjúnak az üzenete összecseng az alábbi rövid összefoglalóval, amiben a Weston Price Alapítvány fogalmazza meg a 2010-es hivatalos amerikai étrendi ajánlásokkal kapcsolatos aggályait.

A Weston Price Alapítvány egy nonprofit, táplálkozástudományi ismeretterjesztéssel foglalkozó alapítvány, amely a pontos, tudományos tényeken alapuló információszolgáltatás mellett kötelezte el magát. Az alapítványt Dr. Weston Price-ról nevezték el, akinek úttörő kutatásai felfedték az állati zsiradékok alapvető fontosságát az emberi táplálkozásban. Az Alapítvány évek óta felhívja a figyelmet az alacsony zsírtartalmú és a vegetáriánus étrendek veszélyeire. Az Alapítvány 13000 tagja számára kiad egy negyedévente megjelenő folyóiratot, és évente konferenciát szervez.
 "Az USDA (Szövetségi Mezőgazdasági Minisztérium) által kiadott 2010-es hivatalos Étrendi Ajánlásokban továbbra is szerepelnek az elmúlt évek ajánlásainak hibái, amelyek démonizálják a telített zsírokat, és a telített zsírban gazdag állati táplálékokat, mint pl. a tojás sárgája, a vaj, a teljes tejtermékek, a zsíros húsok, a szalonna és a főzéshez használt állati zsiradékok. A jelenlegi elhízás járvány akkor kezdődött, amikor a növényi olajak és a finomított szénhidrátok felváltották ezeket az egészséges, tápanyagban gazdag, hagyományos zsírokat. Az állati zsírokban számos olyan esszenciális tápanyag található, amelyeket egyéb forrásból nehéz bevinni" – magyarázza Sally Fallon Morell, a Weston Price Alapítvány elnöke.
Az Alapítvány kritizálta az USDA ajánlásaiban található telített zsír ellenességet. “Egy közelmúltban végzett átfogó meta-analízis kimutatta, hogy nem található összefüggés a telített zsírok és az emelt szívkoszorúér illetve szív- és érrendszeri betegség rizikó között”- mondja Fallon Morell.
A hivatalos ajánlások további kritikája található a Nutrition című folyóirat 2010. októberi számában  megjelent jelentésben:  “Ellentmondásos tényekkel szemben:  Az Amerikai Táplálkozási Útmutató Bizottság Beszámolója”. A szerzők szerint a hivatalos ajánlásokat megfogalmazó bizottságnak „lehetősége volt  a közelmúlt tudományos eredményeinek áttekintésére és kiértékelésére, a megalapozott elvek és a további kutatást igénylő vagy ellentmondásos területek megkülönböztetésére,  és világos, következetes információ átadására az amerikaiaknak.  Ehelyett, a 2010-es ajánlások továbbra is gyenge lábakon álló, töredezett és ellentmondásos tudományon alapuló egyenajánlásokat tartalmaznak.”
Rengeteg figyelmen kívül hagyott tanulmányt sorolnak fel, valamint rámutatnak, hogy a hivatalos bizottság olyan tudományos anyagokra is hivatkozik, amelyek eredményei valójában ellentmondanak az ő következtetéseiknek. A kritikus tanulmány szerzői egyértelműen a magas szénhidrát fogyasztásra ösztönző ajánlásokban látják az elmúlt harminc év elhízottsági mutatóinak és a II-es típusú cukorbetegség drámai emelkedésének okát. “A hivatalos ajánlások alkalmazása  egy országos méretű táplálkozástani kísérlethez hasonlítható, amelyet itt és most be kéne fejezni” – mondja Adele Hite, a tanulmány vezető szerzője.
Fallon Morell megjegyzi, hogy az iskolai közétkeztetésben a növésben lévő gyermekek, valamint a terhes nők számára ajánlott étrendben az egészséges állati zsiradékok korlátozása tragikus mértékben fogja megnövelni az amúgy is járványos méreteket öltő tanulási és viselkedési problémás gyermekek számát. Az állati zsírokban és belsőségekben nagymértékben megtalálható tápanyagok — mint a kolin, a koleszterin, és az arachidonsav — nélkülözhetetlenek az agy kifejlődéséhez és a gondolkodás és a viselkedés receptorainak modulált működéséhez.
A kizárólag a telített állati zsiradékokban megtalálható vitaminok és zsírsavak szükségesek a normális reprodukcióhoz. A Weston Price Alapítvány arra is figyelmeztet, hogy a 2010-es hivatalos étrendi ajánlások tovább fogják növelni a már így is tragikusan magas arányú terméketlenséget Amerikában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése