2011. február 25., péntek

Rozmaringos sült zöldségek bolognai szósszal

A minap kicsit túl sok darált húst vettem a piacon, de olyan gyönyörű volt (háromszor darált sötétvörös, sovány marhahús), hogy nem tudtam neki ellenállni. Már sütöttem belőle hamburgert és paradicsomos-fűszeres szószt is csináltam, de még mindig fogyott el. Ma este egy összejövetelen voltam, ahol gusztusos kis szendvicsek, pogácsa és édességhegyek tornyosultak, úgyhogy én szerényen csak ásványvizet fogyasztottam, viszont jó éhesen jöttem haza. Ekkor nagyon jól jött a maradék bolognai szósz, mert tíz perc alatt összedobtam ezt a kellemes egytálételt. Az alábbi receptet úgy írom, hogy nem feltételezem, hogy mindenkinek van egy kis maradék szósza otthon...

2 személyre:

2+2 ek. olíva olaj
20 dkg darált marhahús
1 közepes méretű paradicsomkonzerv
két-két csipet szárított oregánó és bazsalikom
2 felkarikázott lilahagyma
1 félbevágott és felszeletelt cukkini
10 dkg shiitake vagy egyéb goma
1 piros kaliforniai paprika
friss rozmaring
só, bors

Az első adag olajon megpirítjuk a darált húst, majd hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot, fűszereket, sózzuk, borsozzuk és addig főzzük, amíg a paradicsomnak már nincs leve. Félretesszük.
Egy másik serpenyőben felhevítjük a második adag olajat és először megpirítjuk a lilahagymát és egy szál rozmaring leveleit, majd az összes többi zöldséget. Az egész nem tart tovább tíz percnél. Összekeverjük a darált húsos szósszal, együtt pirítjuk további két percig és forrón tálaljuk.

3 megjegyzés: