2020. január 14., kedd

Lazac és téli zöldségek


Jó érzés, amikor tavasszal kibújnak az első zsenge zöldek, de én a téli zöldségeket is imádom. Egy részüket biodinamikus gazdaságból rendelem, és bizony gyakran megállapítom, hogy gazdagabb, mélyebb ízeik vannak, mint a nagyban és nem bio formában termelt zöldségeknek. A hokkaido tök, a sárgarépa, a hagymafélék, a salátalevelek, a cékla, az édesburgonya, a káposztafélék ilyenkor is kaphatók a biósoknál. Ezek az egyszerű, ám annál finomabb, 30 percen belül elkészíthető ételek számomra egyszerűen a megunhatatlan kategóriába tartoznak. A képen még látszik, ahogy gőzölög az étel, mert úgy, ahogy volt, frissen fotóztam.

Hozzávalók 2 személyre:
2 szelet bőrös lazacfilé
kókuszzsír
só és frissen őrölt bors
citrom
A zöldségekhez:
brokkoli rózsa
10 db kelbimbó, félbe vagy negyedbe vágva
2 sárgarépa, hámozva, karikázva
1 szelet hokkaido tök, kockázva
1 fehérrépa, kevés zeller vagy paszternák, hámozva, kockázva

A lazacot sóval és borssal meghintjük, egy kis kókuszzsíron megsütjük. A zöldségeket egy nagy serpenyőben, tetszőleges zsiradékon átforgatjuk, sózzuk, majd lefedve félig megpároljuk. A végén kicsit átpirítjuk őket, így lesz egy kicsit karamellizált a felszínük, ami még jobban előhozza a csodálatos ízüket. Lehet ízesíteni friss zöld fűszerrel, pl. petrezselyemmel, rozmaringgal, vagy amit szerettek. Frissen tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése