2016. október 31., hétfő

Őzragu édesburgonya krokettel


A hűvösebb napok óta többször főzök vadakat, mert nálam ezek az erőteljesen fűszerezhető, testesebb húsok a hidegebb idő tartozékai. Csodálatos lila pereszke gombát vettem a piacon, és abból készült rántotta és a raguhoz is adtam belőle egy keveset. A kroketteket magában is lehet enni salátával, nagyon finomak.

4 személyre
Az őzraguhoz:
1 ek. marhazsír
1 vöröshagyma, aprítva
őzpörkölt hús, kockázva )pl. lapocka)
1,5 dl testes, száraz vörösbor
3 dl csontleves
3 babérlevél
1/2 kk. őrölt kömény
majoránna, kakukkfű, rozmaring
só, bors
A kroketthez:
60 dkg hámozott, főtt édesburgonya
2 nagy tojás
2 nagy ek. manióka liszt

zsír a sütéshez

A zsíron megfuttatjuk a hagymát és a húst. Hozzáadjuk a bort és a csontlevest, a fűszereket, sót, borsot. Fedő alatt főzzük 2-3 órát. Akkor jó, amikor a hús már vajpuha és a leve jól besűrűsödik.

A kroketthez az édesburgonyát a tojásokkal, a liszttel és ízlés szerint sóval összeturmixoljuk, és 12 db korongot sütünk belőle. Én kókuszzsírt használtam a sütésükhöz, de lehet bármilyen más zsírt is.



5 megjegyzés:

  1. Kedves Elmira!
    Nemrég részt vettem az új könyvének bemutatóján, ahol nagyon megtetszett a Sáfrán Mihállyal közösen írt könyve. Ma meg is vásároltam és szomorúan tapasztaltam, hogy két receptben is szerepel összetevőként a cukor. Szeretném megkérdezni, hogy hogy lehet ez ill. mi ennek a magyarázata.
    Köszönöm, üdvözlettel:
    Szilvia

    VálaszTörlés
  2. Kedves Szilvia! Cukor egyik receptben sincs, mire gondol?

    VálaszTörlés
  3. Á, rájöttem, hogy az italokra gondol! A kombucha és a vízikefír mindkettő gombaital, aminek a létrejöttéhez szükseges a cukor, mert ez nyújt táptalajt a gombáknak. Más édesítővel nem lehet készíteni. Ezek az italok a legkomolyabb autoimmun paleo protokollokban is szerepelnek, bélflóra regeneráló hatásúak! A kész italban mar nincs cukor, mert azt a gombak megeszik. Meglepődne, ha megkóstolna egy kombucha italt, hogy milyen elkepesztően savanyú. Szóval itt a cukor egy "eszköz", ami nélkül nem lehet a gyógyitalt elkésziteni. Candida betegeknél is alkalmazható, a bélflóra egyensúlyát jótékony irányba tereli.

    VálaszTörlés
  4. Á, rájöttem, hogy az italokra gondol! A kombucha és a vízikefír mindkettő gombaital, aminek a létrejöttéhez szükseges a cukor, mert ez nyújt táptalajt a gombáknak. Más édesítővel nem lehet készíteni. Ezek az italok a legkomolyabb autoimmun paleo protokollokban is szerepelnek, bélflóra regeneráló hatásúak! A kész italban mar nincs cukor, mert azt a gombak megeszik. Meglepődne, ha megkóstolna egy kombucha italt, hogy milyen elkepesztően savanyú. Szóval itt a cukor egy "eszköz", ami nélkül nem lehet a gyógyitalt elkésziteni. Candida betegeknél is alkalmazható, a bélflóra egyensúlyát jótékony irányba tereli.

    VálaszTörlés
  5. Kedves Elmira!

    Köszönöm a gyors és részletes választ. Jó ezeket tudni! :)))
    Egyelőre csak átfutottam a könyvet, ha ez szerepel benne, akkor elnézést.
    Üdvözlettel!

    VálaszTörlés