2015. október 17., szombat

Diós szilvalekváros palacsinta


A szilva és a dió két nagyon szép őszi alapanyag. Az aszalványok és a lekvárok közül is a szilva a kedvencem, a diót meg gyerekkorom óta imádom. Nem tudom, hogy ez mennyire tekinthető gyakorinak (úgy sejtem, hogy nem igazán), de gyerekkori Balaton parti palacsintázások során én mindig a diósat választottam. Tőlem ehették a többiek a kakaósat kilószámra. Ritkán főzök lekvárt és akkor is csak kis mennyiséget, de a minap nekiálltam egy szilva-alma kombónak. Egy kiló szilvához 3 kisebb jonatán almát adtam, így a szilva jobban dominál benne, mint az alma és a színe is gyönyörű mélyvörös. A fűszerek pont annyira bolondítják, amennyire kell, anélkül, hogy elvesztené eredeti karakterét.

Lekvár

Hozzávalók 2 közepes üvegnyi lekvárhoz:
1 kg érett besztercei szilva
3 kisebb jonatán (az igazi jonatán sosem nagy)
10 dkg eritrit
½ tk. őrölt fahéj
2 csipet vanília őrlemény

A szilvát kimagozzuk, daraboljuk, az almát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk. A gyümölcsöt az eritrittel lábasba tesszük, és lassú tűzön addig főzzük, amíg a szilvahéjból kioldódik a gyönyörű színanyag, és a gyümölcsök megpuhulnak. Belekeverjük a fűszereket, és forrón üvegekbe töltjük. Fejre állítva kihűtjük. Én ezeket mindig a hűtőben tartom, így biztosan nem romlanak meg.

Palacsinta

Hozzávalók 6 db vékony palacsintához:
5 dkg gesztenyeliszt
3 dkg zöldbanán liszt
3 nagy tojás
2 dl víz
kókuszzsír a sütéshez

A kétféle lisztet simára keverjük a tojásokkal, a vízzel és a tésztát pár percig állni hagyjuk. Egy palacsintasütésre alkalmas serpenyőben egy kevés kókuszzsírt hevítünk és egy merőkanálnyi tésztát egyenletesen eloszlatunk benne. Mikor az egyik oldala már megsült, óvatosan megfordítjuk és a másik oldalát is kisütjük.   


A kész palacsintákat megkenjük a lekvárral, darált dióval megszórjuk, feltekerjük és jóízűen elfogyasztjuk!

7 megjegyzés:

  1. Az mi, hogy zöldbanán liszt?

    VálaszTörlés
  2. https://www.paleocentrum.hu/paleolit_zoldbanan_liszt_500g_1650

    VálaszTörlés
  3. Köszi a receptet Elmira, nagyon fincsi lehet! Ezt én is megcsinálom! Nyamika! :)

    VálaszTörlés
  4. Szegfűszeget is tennék a lekvárba - isteni lehet!

    VálaszTörlés
  5. Kedves Elmira,nagyon finom lett a palacsinta!
    A lekvàrhoz mèg annyit hogy én szoktam a gyümölcshöz miutàn összevàgtam egy pici ecetet rakni,alaposan elkeverem,füszerezem,az eritritet pedig mielött kèsz lenne teszem hozzà. Igy miutàn elkèszült nem kell hütöben tàrolni,csak felbontàs utàn.

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm szépen a receptet megsütöttem és nagyon finom lett! :)

    VálaszTörlés
  7. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés