2015. március 31., kedd

Narancsos répatorta


Az egyik kedvenc süteményem a répatorta. Ez egy máz nélküli, egyszerű, nem túl édes verzió, ami kávé-tea mellé kiváló uzsonna vagy akár rendhagyó reggeli is lehet.

40 dkg finomra reszelt sárgarépa
4 db L-es tojás
1 csipet só
1 nagy csipet, citromlében felfuttatott szódabikarbóna
3-4 dkg 4x-es édesítő (eritrit+stevia)
1 tk. őrölt fahéj
½ kk. vanília őrlemény
80 ml híg kókuszolaj
1 bio narancs reszelt héja
18 dkg őrölt mandula vagy fele-fele dióval

A reszelt sárgarépából kicsit kinyomkodjuk a levet, de ne legyen csontszáraz. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a sóval felverjük kemény habnak. A sárgákat kikeverjük a szódabikarbónával, az édesítővel, a fahéjjal, a vaníliával, az olajjal, a reszelt répával és a narancshéjjal. A mandula (és dió) egy részét belekeverjük, majd hozzáadunk egy kanál fehérjehabot. Felváltva kevergetjük bele a mandulát és a habot, ügyelve arra, hogy a keverék könnyű maradjon. Kerek, kizsírozott csatos tortaformába öntjük és megsütjük. (170 fokon kb. 35 percig). Kihűtjük és szeletekre vágva tálaljuk.

  

4 megjegyzés:

  1. Kedves Elmira!
    Ma megsütöttem ezt a finomságot, csak egy kérdésem van: normális, hogy a 35-40 perc után a tűpróbával úgy érzem, hogy híg a belseje, kívül viszont már barna a színe? Nem merem tovább sütni, most várom, hogy hűljön. Esetleg a benne lévő kókuszolaj megdermeszti?

    VálaszTörlés
  2. Attól is függ, hogy mekkora a sütőforma, meg milyen a sütő. A kihűlt kókuszzsír persze megtartja a dolgot, de ilyenkor azt is lehet csinálni, hogy alufóliával letakarva sütjük még 10 percet.

    VálaszTörlés
  3. A sütőforma 18 cm-es volt, a sütő meg légkeveréses. Az eredményről is be tudok számolni: finom volt, de a közepe sülhetett volna még. Nem volt nyers, de kicsit ( nem tudok jó szót, jobb híján) krémes. Legközelebb takarok :)

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés