2014. október 5., vasárnap

Sült tarja kapribogyóval


Az utóbbi időben semmi nem ízlett annyira, mint ez az egyszerű egytálétel tarjából. Nagyon ritkán szoktam kétszer ugyanazt elkészíteni, pláne rövid időn belül, de ezt most kétszer is megcsináltam a héten. Nem tudok betelni vele. A kapribogyó, amit hozzá használok, csúcsminőségű, Bécsből kaptam egy barátnőmtől, aki kartonszámra veszi onnan. Egy görög olajbogyó és olíva olaj termelőtől származik, aki kaprit is termeszt és a saját olíva olajában teszi el. A bogyók tehát nem annyira ecetesek, mint az általában kapható kapribogyó, de azért picit pikáns az ízük. Átmosott ecetes kaprival és extra szűz olíva olajjal is lehet készíteni.

2 személyre
4 szelet tarja
1 kis üveg kapribogyó
3 ek. olíva olaj
só, frissen őrölt bors
1 ág rozmaring
4 kk. csípős paprikakrém (ha ez sós, akkor csínján a sóval!)
3 ek. kapribogyó
2 nagy sárgarépa, vékony hasábokra vágva

Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olajat, a megsózott tarjaszeleteket mindkét oldalukon pirosra sütjük. Borssal ízesítjük, beletesszük a rozmaringot, és mindegyik hússzeletre 1-1 kávéskanálnyi paprikakrémet. (Én mindig a Virágoskút csípős darált paprikáját használom). Aláöntünk 1 pohár vizet, lefedjük és puhára pároljuk. A fedőt levesszük, hozzáadjuk a kaprit és a répát, majd tovább pároljuk. Mikor a répa már majdnem puha, akkor levesszük az ételről a fedőt és elfőzzük a leve nagy részét. Jó sűrű, pár kanál, egészen karamelles leve marad, isteni! És a hús vajpuha!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése