2014. május 22., csütörtök

Rebarbara kompót


 
A rebarbara is egy olyan rövid szezonú dolog, amit nagyon szeretek. Nyersen a színe is gyönyörű, a szárak egyik vége élénkpiros, a másik halványzöld. Én nem hámozom meg, csak megmosom és feldarabolom. Pár perc alatt megfő, a főzővízhez lehet adni fűszereket, ha valaki szereti, és mindenképpen igényel édesítést, mert különben elég fanyar. Rebarbara mártást szárnyassültekhez vagy akár halhoz is kínálhatunk, ilyenkor lehet kicsit savanykásabbra hagyni.  Az alsó képen látható két édesítőt Svájcban fényképeztem, mert kíváncsi voltam, hogy ott mi a felhozatal alternatív édesítők ügyében. A barna zacskós xilit, ugyanúgy, ahogy nálunk Xukor, náluk Xucker :-). A másik, a Nevella, eritrit és stevia keveréke, olyan, mint az itthon is kapható Xukor zéró 4x, a Cukoressimo, a fitPaleo Crysa Nova vagy a Diawellness 4:1 édesítője. Jól behűtve ettük ezt a desszertet, a húsvéti finomságok része volt.

Hozzávalók 4-6 adaghoz:

40 dkg rebarbara, darabolva
2 piros alma, héjastól felkockázva
kb. 8 dkg xilit vagy 2 dkg stevia-eritrites édesítő (vagy ízlés szerint)
fél citrom
kb. 3 dl sűrű kókusztej(szín)
2 ek. xilit vagy 1 tk. stevia-eritrit
1 kk. folyékony vanília esszencia vagy 1/2 kk. őrlemény

A rebarbarát és almát kevés vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk az édesítőt, és egy-két citromkarikát. Pár perc alatt puhára főzzük. Poharakba adagoljuk, kihűtjük, majd hűtőszekrényben hagyjuk állni még egy-két órát (vagy többet, ha van idő). A kókusztejszínt kikeverjük egy kevés édesítővel és a vaníliával, és a kompót tetejére kanalazzuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése