2014. január 21., kedd

Paleo paella?


Hát, hogy ez hogy lett, azt ne kérdezzétek. Egyszer csak nekiálltam. A paella egyébként egy kiadós spanyol egytálétel, aminek rizs az alapja, paleósított változatában karfiolból készült rizzsel érdemes kiváltani. (Az én Paleolit receptek hétköznapokra c. szakácskönyvemben is van erre recept "Színes karfiolmorzsa" néven és Posta Reni Paleolit konyha hedonistáknak könyvében is szerepel egy karfiol rizs recept.) A paella igen rugalmas recept, tengeri herkentyűkkel, csirkével, hallal, kolbásszal, zöldségekkel egyaránt készíthető. Jellemző fűszere a sáfrány, amitől szép sárga színt is kap. Hagyma-fokhagyma-paradicsom alap legtöbbször szerepel benne, itt most a paradicsom kimaradt. Lehet csípős, ha azt kedvelitek. A képen az első fázis elemei láthatók, ehhez jött még hozzá felkockázott csirkemell és a karfiolrizs.

Hozzávalók 4 személyre:
2 ek. kókuszzsír
1 nagy fej lilahagyma, apróra vágva
3 gerezd aprított fokhagyma
1 hegyes, csípős zöldpaprika, felkockázva
2 sárgarépa, apróra felkockázva
20 centis darab felkarikázott parasztkolbász (az enyém csípős volt)
30 dkg felkockázott csirkemell
só, bors,
2 csipet sáfrány
négy adag "karfiolrizs"

Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk a zsírt és megfuttatjuk rajta a hagymát, a fokhagymát, a paprikát, és a répát. Hozzáadjuk a kolbászt és a csirkét, az egészet jól átforgatjuk és együtt pirítjuk tovább. Sózzuk, borsozzuk, a sáfránnyal ízesítjük, és egy cseppnyi vizet aláötve, fedő alatt pár percig még pároljuk. A karfiolrizzsel elkeverve, forrón tálaljuk.



3 megjegyzés:

  1. Kedves Elmira! Habár szeptember óta próbálom követni a paleo étrendet kisebb-nagyobb sikerrel, még mindig nosztalgiával gondolok a régi, rizzsel v. burgonyával körített főfogásokra. A karfiolrizs nagyon jó alternatíva, ez a fogás pedig egyszerűen csodálatosan néz ki! :) Mi ezt az étrendet elsősorban a párom túlsúlya és egyéb egészségügyi problémái miatt választottuk, és a vérképében már meg is mutatkozik az eredmény, a súlycsökkenéshez azonban nem elég szigorú magához. Párom hétköznapokon a nagymamájához jár étkezni, aki kezdetben nagyon lelkesen maga proponálta a paleót, most viszont egyre több gluténmentes tészta (nem paleo, hanem a sima lisztérzékenyek által használt) kerül az asztalra. Újabban pedig a burgonyát és a rizs is visszavezette az étkezésbe, mert állítólag a legújabb kutatások szerint szükség van az ezekben található keményítőre a szervezetnek. Mivel nem tudom, mi tekinthető biztos forrásnak, hiába próbáltam egy kielégítő válaszra rákeresni ebben a kérdésben. Most attól tartok, hogy az eddigi nehezen elért kevéske eredményt kockáztatjuk azzal, hogy a párom az utóbbi hetekben gyakorlatilag minden hétköznap vmilyen krumplis vagy rizses ételt ebédel... Ön hallott ezekről a "legújabb kutatásokról"? Tisztában vagyok vele, hogy a krumpli és a rizs magas glikémiás indexük miatt kerültek ki a paleóból, én személy szerint a keményítőt ritkbban amaránt (mag vagy liszt), tápióka keményítő és édesburgonya formájában engedem be az étkezésünkbe. Milyen egyén keményítőtartalmú, de alacsony glikémiás indexű alapanyagokat tudna ajánlani a rizs és a burgonyakeményítő kiváltására?

    VálaszTörlés
  2. Kedves Emőke, kérem, adjon egy privát e-mail címet, mert ez nem publikus levelezés témája.

    VálaszTörlés