2013. október 10., csütörtök

Háromlisztes palacsinta



Érdemes kísérletezni különböző lisztekkel a palacsinta recepteknél, mert igaz, hogy a keményítőtartalma miatt a gesztenyelisztből lehet legkönnyebben palacsintát sütni, viszont a szénhidráttartalma is annak a legmagasabb. Ez nem mindenkinél jelent problémát, de nálam pl. újabban figyelni kell, hogy a napi szénhidrátbevitel alacsony legyen. Régebben nagyon mozgékony volt a súlyom, le és fel egyaránt könnyen mentek a kilók, most csak felfelé megy könnyen, lefelé nem. Aki esetleg hasonló cipőben jár, annak ajánlom, hogy a néha elfogyasztott palacsintát ne csak gesztenyelisztből készítse. Ezért:
Szénhidráttartalom/100gr: gesztenyeliszt 71 gr, mandulaliszt 7,2 gr, kókuszliszt 26 gr
Hozzávalók 3-4 adaghoz

4 tojás (mérettől függően)
összesen 12 dkg liszt, egyenlő arányban a háromféle
1 pohár víz
1 kk. útifűmaghéj
kókuszzsír a sütéshez

A tojásokat a vízzel felverjük, hozzáadjuk a lisztkeveréket és csomómentesre keverjük. Hagyjuk állni 15 percig. Egy nagy serpenyőben kiskanálnyi kókuszsírt hevítünk és evőkanállal beleadagoljuk a masszát. Mindkét oldalán szép pirosra sütjük és tetszőleges feltéttel kínáljuk.

 

7 megjegyzés:

  1. Kedves Elmira!

    Szeretnék érdeklődni, hogy a gesztenye liszt helyettesíthető-e valami mással?
    Külföldön lakom, ahol sajnos nem tudom beszerezni, azonban a nyílgyökér liszt rendelkezésemre áll, az megfelelő lenne palacsintába?

    Előre is köszönöm a válaszát.

    Üdvözlettel:

    Henrietta

    VálaszTörlés
  2. Kedves Henrietta, igen, lehet nyílgyökérliszt, amarántliszt, tápiókaliszt az alternatíva.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Elmira!

    Köszönöm szépen a válaszát még egyszer.
    Imádon a szakácskönyveit, főleg a gyereknek szólót, naponta használom.

    Üdvözlettel:

    Henrietta

    VálaszTörlés
  4. Nagyon örülök, hogy szereti és használja a könyveimet! Most készül egy Süteményeskönyv, jövő hónapban fog megjelenni.

    VálaszTörlés
  5. Kedves Elmira!
    Van ötlete/receptje tojásmentes paleocsintára? Mivel lehetne kiváltani a tojást, lenmagliszt szintén nem jó allergia miatt.
    Köszönöm, Szilvia

    VálaszTörlés
  6. Kedves Szilvia, nem próbáltam még palacsintát készíteni tojás nélkül, de az útifűmaghéj zselé esetleg kiválthatja. Más recepteknél működik. Kb. 1,5 dkg és 1,5 víz, állni hagyni, aztán keverni valamilyen liszttel, folyadékkal.

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm az ötletet, kipróbálom.
    Szilvia

    VálaszTörlés