2013. október 2., szerda

Bagett


Nem tudom, ti hogy vagytok vele, nálunk 10 reggeliből 8 tojásétel, valamilyen nyers zöldséggel. Nagyon szeretjük, de néha jól jön egy kis változatosság. A férjem folyamatosan ácsingózik a kenyér után, mert számára a pirítós kenyér-narancslekvár-hosszú kávé a top reggeli. Megértem, hogy egy hatvan évig megszokott rituáléról nem egyszerű lemondani. Szóval ha kedveskedni akarok neki, akkor kenyeret sütök. Az ötletet az én régi kedvenc kenyerem adta, ami egy sötét, rozsos, magos, sárgarépás, mákos, osztrák stílusú cipó volt. A bagett forma azért lett, mert így gyorsabban átsül és jobb a héj/belső arány :-)

Hozzávalók egy kb. 35cm-es bagetthez:

3 tojás
1 csapott kk. só, 1/2 kk. szódabikarbóna
2 dl vízben elkevert 2 dkg útifűmaghéj
10 dkg durva őrlésű dióiszt (paleocentrum.hu)

5 dkg mandulaliszt

5 dkg szezámliszt
5 dkg finomra reszelt sárgarépa

1-2 ek. egész mák és szezámmag

Az útifűmaghéjat belekeverjük a vízbe és pár percig állni hagyjuk. A tojásokat a sóval és a szódabikarbónával felverjük. Hozzáadjuk a megzselésedett útifűmaghéjat és ezzel is simára verjük. Belekeverjük a magliszteket, a sárgarépát, az egész mákot és sa zezámmagot. Vizes(!) kézzel bagettet formázunk belőle, és óvatosan, egy hosszú pengéjű késsel alányúlva, sütőpapírral kibélelt tepsire emeljük. Ha ez a lépés túl nehéznek tűnik, akkor érdemes a már előkészített tepsin megformázni. A tetejét szépen bevagdossuk és 200 fokos sütőben 35 percig sütjük. Légkeverésen, gyors sütőben lehet, hogy elég a 180-190 fok. A kész kenyeret kihűtjük és tetszés szerinti feltéttel tálaljuk. Nagyon szépen, könnyen szeletelhető.

 

 

9 megjegyzés:

  1. Kedves Elmira!
    Dióliszt helyett használhatok lenmaglisztet?

    Előre is köszönöm.
    üdv.
    d.

    VálaszTörlés
  2. Mivel a dióliszt szemcsés, durva őrlésű, a lenmagliszt meg teljesen poralakú, én inkább 5-5 dkg darált diót és lenmaglisztet, vagy 5-5 dkg őrölt lenmagot és lenmaglisztet használnék. Az íze is más lesz persze.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem igazán szeretem a diós dolgokat, azért gondoltam, hogy kicserélném... köszönöm a választ, ki fogom próbálni! :)

      Törlés
  3. Kedves Elmira! Elkészítettem a bagettet, mindent pontosan belekevertem, de valami mégsem stimmel. A bagett nagyon szép lett, még belül is, de a közepe kicsit nyúlós, ragadós. A külső fele szép barna ropogós, viszont tovább már nem mertem sütni, mert fekete lesz. (már próbáltam) Rendes konyhai gáztűzhelyen készül. Mit javasol, hogyan sülne meg a közepe is? Köszönettel: Roberto

    VálaszTörlés
  4. Kedves Roberto, az útifűmaghéj okozhat ilyesmit, mert zselés. Legközelebb próbálja meg alacsonyabb hőfokon és tovább sütni vagy készítsen belőle több kisebb kenyeret. Üdvözlettel,
    Elmira

    VálaszTörlés
  5. Kedves Elmira,
    Köszönjük a sok receptet :) A bagett esetén az normális, hogy először bezöldül, majd befeketedik a kenyér? és van némi mellékíze is? Lehet, h. ez mind az útifű miatt van? Van esetleg bármi alternatívája az útifűnek? nagyon köszönöm!
    üdv,
    Eszter

    VálaszTörlés
  6. Kedves Eszter, nem emlékszem, hogy nálam zöldült volna. A kenyér vágott felülete idővel megsötétedik, de azért nem lesz fekete. Az útifűmaghéj fontos az állag elérése érdekében. Chia maggal is lehet sütni, de az nem lesz ennyire kemény kocsonyás.

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm a választ :)

    VálaszTörlés