2013. június 1., szombat

Lazacfilé vegyes tavaszi zöldségekkel és aiolival


Tegnap ünnepeltük anyukám születésnapját és a fenti finomság volt a főétel. Nagyon szezonális, sokféle friss zöldséggel, és az aioli istenien egészítette ki a halat. A Vámház körúti Vásárcsarnokban vásároltuk a hozzávalókat, minden harsogott a frissességtől. Öröm főzni ilyen alapanyagokból. Az egyik kedvencem a sárga és zöldszínű, gömbölyű cukkini volt, amit az egyik zöldségesnél találtunk.

Hozzávalók 6 személyre:

6-7 szép vastag, bőr nélküli lazacfilé
só, bors, citromlé, olíva olaj
1 kg zöldspárga
1-1 sárga és zöld cukkini
2 csomó zsenge sárgarépa
2 db édesburgonya
2 fej édeskömény
30 dkg koktélparadicsom
Az aiolihoz:
3 tojás sárgája
kb. 2,5 dl paleo olaj
só, bors
1/2 citrom leve
1 ek. dijoni mustár
fokhagyma
1 csipet eritrit

A lazacfiléket tepsire helyezzük, sóval, borssal ízesítjük, citromlével és olívaolajjal meghintjük és 10 percre 220 fokos sütőbe tesszük, majd a sütőt eloltjuk, és a halat még 15 percig bent hagyjuk. Ezalatt még sülni fog, de belül lágy és omlós marad.

A spárga végeit letördeljük, és a megtisztított, hosszában félbevágott sárgarépával együtt, 3 percig forró, sós vízben főzzük, vagy egy serpenyőben, kevés zsiradékon átsütjük. A cukkinit felszeleteljük, az édesburgonyát kis kockákra vágjuk, és ezeket is átsütjük. A koktélparadicsomot a sütőben megsütjük (mehet a hallal együtt, de külön tepsiben.) Az édesköményt hajszálvékony szeletekre vágjuk és sóval, borssal, olívaolajjal, kevés citromlével átforgatva állni hagyjuk. A végén az összes zöldséget óvatosan összeforgatjuk, és a lazaccal tálaljuk.

Az aiolihoz a szokásos módon majonézt készítünk, citromlével, mustárral ízesítjük, és a végén belekeverjük az ízlés szerinti mennyiségű zúzott fokhagymát. Mi két fej sült fokhagyma gerezdjeit adtuk hozzá, így nyilván sokkal több fokhagymát elbír, mintha nyersen kerül bele,

10 megjegyzés:

  1. kedves elmira, eloszor is jo egeszseget kivanok kedves anyukadnak!2xvisszatertem paleolit csaladhoz, mert sajnos a rauw elet nagyon draga lett a kis nyugdijhoz. igy kovetlek megint.ez nagyon jol nez ki, de vettem 1 nagyon finom cocosoil-t de nem neztem megszemuveggel, es csak sutesnel derult ki hogy fuszerezve van foghagymaval es csipos peperrel. igy kevesebb izt tudok hozza adni. de nagyon finom!!!!judit

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen Judit! Mi a kókuszolaj márkája?

    VálaszTörlés
  3. kedves elmira! a marka ROYAL GREEN 100 % cocus!nalunk/hollandiaban/ a bio boltokban kis doboz 7.5 euro, nagy 13.- euro. nagyon csipos de finom, es nem kell kulon fuszerezni/gyorsan fogy!/ sajnos udv. judit

    VálaszTörlés
  4. Kedves Elmira!

    Én még nem tartozom a paleosok táborába, de már érzem a változás szelét. Lelkesen gyűjtöm a recepteket és az információkat és hamarosan belevágunk.
    A kérdésem az volna, hogy van egy 1,5 éves kislányunk. Ő is lehet paleos??? Őszintén szólva, én úgy gondoltam, hogy számára meghagynám a hagyományos ételeket is: Köles, zabpehely, barnarizs stb..
    Mi a véleményed?
    Köszönettel
    Nicole

    VálaszTörlés
  5. Kedves Nicole, jól gondoltad, a kisgyerekek örökmozgók és az intenzív fejlődés miatt több zsírt és több szénhidrátot igényelnek, mint a felnőttek. A basmati rizs a legjobb opció, és inkább a fehér. Amarántliszt is kapható a paleo termékek között, ebből is lehet sütni. Az édesburgonya is jó. Az étkezésekben mindig legyen jó minőségű, teljes értékű fehérje és persze sok-sok zöldség.

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm a megerősítést! :)

    VálaszTörlés
  7. Elmira, úgy látom, hogy nagy előszeretettel használjátok a paradicsomot, az pedig a burgonya félék családjába tartozik. Dr. T.Cs. szerint nem ehető.... akkor hogy is van ez, lassan érik a kertbe a para....?

    VálaszTörlés
  8. A burgonyafélék autoimmun betegségben szenvedőknél ellenjavalltak, egészséges embereknél szezonjában teljesen érett,piros paradicsom fogyasztható. A téli paradicsomevéssel én sem értek egyet. Kár feleslegesen leszűkíteni a fogyasztható élelmiszerek listáját, mert a cél, hogy hosszútávon tartható legyen az étrend, és örömet is okozzon az étkezés.

    VálaszTörlés
  9. Elmira, most megnyugtattál, azt hittem, hogy tövestül mehet a komposztra, már be voltam parázva, bizony, hogy kár lenne szűkíteni a listát. köszi.

    VálaszTörlés