2012. szeptember 20., csütörtök

Pulykasült barnamártással, paleo gombóccal

 
Ez az étel kizárólag hétvégére ajánlható, hiszen nem két perc az elkészítése. Egy tavaszi tanfolyamon már szerepelt, és a résztvevők egyöntetűen úgy döntöttek, hogy érdemes rászánni az időt. Tényleg nagyon finom! Legközelebb csak októberben jelentkezem, mert a sok munka után most végre elmegyünk kicsit pihenni. És lehet, hogy még az idő is jó lesz :-) Holnap paleo klub, Klára mindenkit szeretettel vár. Dr. Leitem Ágnes beszél a fogyásról.
2 pulyka felsőcomb
só, bors
1 ek. zsír
A mártáshoz:
1,5 kg feldarabolt borjú vagy marha lábszárcsont
5 dkg kacsazsír
2 nagyobb aprított lilahagyma
2 sárgarépa
1 kisebb zeller
1 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
1 ág kakukkfű
2 evőkanál paradicsom püré
só, egész fekete bors
5 dl víz
5 dl száraz vörösbor
A gombóchoz:
2 tojás
4 dkg tökmag liszt
4 dkg napraforgómag liszt
1 csokor aprított petrezselyem
   
A pulykacombokat sózzuk, borsozzuk, és kizsírozott tepsibe helyezzük. Egy kevés vizet aláöntünk, és alufóliával szorosan befedjük. 180 fokos sütőben egy órát sütjük, majd a fóliát levesszük, és szép piros ropogósra sütjük.
 
A mártás előkészítése: A darabolt csontot kizsírozott tepsire fektetjük és 180 fokos sütőben alaposan megpirítjuk. Sütés közben ajánlott megforgatni, hogy minden oldala egyenletesen piruljon. Az egész művelet kb. másfél-két órát fog igénybe venni.
 
A hagymát forró zsírban megpároljuk, rátesszük a sárgarépát, zellert, fokhagymát, babérlevelet, kakukkfüvet, sót, borsot, paradicsompürét. Fölengedjük 5 dl vízzel és 5 dl borral, hozzáadjuk a pirított csontokat, és kb. 2-3 órát főzzük. A csontokat eltávolítjuk, és a mártást sűrű szitán átpasszírozzuk.
 
A gombócokhoz a tojást kikeverjük a kétféle magliszttel, sóval, borssal, petrezselyemmel, apró gombócokat formázunk belőle, és forró, sós vízben pár perc alatt megfőzzük. A kezünk ügyébe hasznos odatenni egy meleg vízzel teli edényt, hogy ne ragadjon rá a massza. A kész gombócokat a pulykasülttel és a mártással tálaljuk.

 
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése