2012. július 5., csütörtök

Az első padlizsánunk


Teljesen odavagyok tőle, hogy a kertünkben elkezdtek termést hozni az elültetett palánták. Hihetetlenül terebélyesedik a patisszon, a cukkini, a dinnye, a paradicsomok nőnek, mintha húznák. Ezt a mini padlizsánt muszáj volt ma reggel lefotóznom, mert számomra nagy élmény, hogy nőnek körülöttem a termények. Férjem gondozza a kertet, azt mondja, soha nem gondolta volna, hogy ilyen is lesz egyszer. A szüleim jót nevetnének rajtam, ha látnák, hogy mit művelek a kertben - mondja. (Nyilván amikor épp rock zenész vagy lázadó festő volt, ezt nem hitte volna...). A kis padlizsánról eszembe jutott egy egyszerű nyári ötlet. Ezek kellenek hozzá:

2 padlizsán, hosszában vékony szeletekre vágva
néhány kanálnyi pesto szósz
vékony szelet sajt
olíva olaj
só, bors

A padlizsán két végét levágjuk. A megmaradt részt szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, pestoval megkenjük. Kettőt-kettőt egy-egy sajt szelettel a közepén összerakunk, és 190 fokos sütőben megsütjük. Friss salátával kínáljuk. Ha valaki nem fogyaszt sajtot, akkor egyszerűen a pestoval bekent padlizsánszeleteket sütheti meg.

Pestot nagyon egyszerűen készíthetünk olíva olajból, fokhagymából, pirított mandulából és friss bazsalikom leveleiből. A hozzávalókat turmixoljuk, sózzuk, borsozzuk. (Az eredeti pestoban fenyőmag és parmezán is van, de ezek nélkül sokkal olcsóbb, és így is finom.)

4 megjegyzés:

  1. Alig várom, hogy nekem is legyenek kis nevelgethető zöldségek a kertemben a pázsit helyén! :) Micsoda öröm lehet ez most neked! :)

    VálaszTörlés
  2. Igen, tényleg az! Semmit nem permetezünk, de persze bio minősítésünk nincs. Az igazi biotermesztéshez a talajt is évekig elő kell készíteni.

    VálaszTörlés
  3. És a szomszédnak sem szabad permetezni a szomszédban. :)

    VálaszTörlés