2021. november 28., vasárnap

Töltött édesburgonya

 


A Hálaadás és a közelgő Karácsony apropóján már gondolkodom a lehetséges ünnepi menükről. Nálunk Szenteste szinte mindig valami szárnyassült szerepel. Néha bébicsirke, vagy kacsa, néha pulyka. Mindezekhez a sültekhez lehet nagyon finom és különleges köret ez a töltött édesburgonya. Hétköznapokon egy egyszerű saláta vagy fermentált zöldség társaságában is megállja a helyét akár önálló ételként. Próbáljátok ki, mert fantasztikusan finom!

Hozzávalók 4 adaghoz:
2 nagy édesburgonya
1 ek. kókuszzsír vagy ghí
2 lilahagyma, kockázva
2 gerezd fokhagyma, aprítva
15 dkg bacon, aprítva
5 dkg dió, darabolva
1 ág friss rozmaring levelei, aprítva
6 db friss zsályalevél, aprítva
1 nagy tojás
2 ek. sűrű kókusztejszín
só, bors
a tetejére friss, vágott petrezselyem

Az édesburgonyákat alaposan megmossuk, leszárítjuk, hosszában kettévágjuk és 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg már puhul a húsuk, de még nem teljesen kész. A lényeg, hogy már könnyen ki lehessen kaparni a belsejüket, úgy, hogy a héjon azért maradjon egy réteg édesburgonya. 

Miközben sülnek, elkészítjük a töltelékhez a hozzávalókat. A zsiradékon megfuttatjuk a hagymát és a bacont. Mikor már szépen megpirult, akkor hozzáadjuk a fokhagymát, a rozmaringot, a zsályát és a diót és további két percig pirítjuk. 

Az édesburgonya kivájt belét összetörjük, a tojással és a kókusztejszínnel, sóval, borssal kikeverjük és a kivájt felekbe visszakanalazzuk. Visszatesszük a sütőbe és kb. 25 percig sütjük, úgy, hogy az utolsó 5 percben megszórjuk a pirított baconös keverékkel. Friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.


1 megjegyzés:

  1. A Valentin-nap és a Halloween után már régóta várom, mikor lesz a Hálaadás is magyar ünnep. Hát imé, eljött!!! Most majd a Függetlenség Napja következik? Nem azért, hogy kötekedjek, de az égbe!! Mi közünk van nekünk a Hálaadáshoz!!!! Amúgy mindig megnézem a receptjeit kedves Elmira, néha tetszenek is és nem kizárt, hogyha egyszer halálos beteg leszek, a paleoval is megpróbálkozom ... hátha... Az viszont nem fér a fejembe, miért kerülök közelebb a kőkorszaki táplálkozáshoz, ha a világ túlfelén, isten tudja, milyen körülmények között termesztett kókuszzsírt és szintén ki-tudja-miből készített mű-édesítőket eszem, amikkel nyilván egyik felmenőm sem találkozott, tehát idegen az én testemnek is. Üdvözlet és kellemes karácsonyt (a Hálaadást meg felejtsük el!)

    VálaszTörlés