2020. december 20., vasárnap

Mákos bejgli


Ígértem még karácsony előtt egy bejglit. Kipróbáltam, nagyon jó lett, sok mák, kevés tészta, ahogy én szeretem. Ezek a receptek nem patikamérlegen készülnek, ha úgy látod, hogy kicsit igazítani kell rajta, bátran tedd meg. A lisztet is lehet helyettesíteni, minden gyártónak van olyan lisztkeveréke, ami alkalmas bejgli tészta készítéséhez. Ha van kipróbált kedvenced, nyugodtan használd azt.

1 nagy rúdhoz:
20 dkg liszt (nálam Zellei Tündi féle csökkentett szénhidráttartalmú gm lisztkeverék)
4 dkg ghí vagy vaj
3 dkg libazsír
2 dkg eritrit
1/2 tk. sütőpor
1 tk. útifű maghéj
1 tk. almaecet
2 kis tojás + 1 a kenéshez
1 csipet só és kevés víz
A töltelékhez:
18 dkg darált mák
6 dkg eritrit (vagy glicin)
kb. 1 dl kókusztej
1 ek. reszelt bionarancshéj
2 csipet őrölt vanília
1 alma, hámozva, finomra reszelve

A tésztához minden összetevőt alaposan összegyúrunk, ha túl száraz, épp csak annyi vizet adunk hozzá, hogy szépen összeálljon, de ne legyen ragadós. Pihentetjük minimum fél órát, de lehet sokkal hosszabban is. Közben elkészítjük a tölteléket. 

A mákot az eritrittel felfőzzük a kókusztejben, a narancshéjjal, a vaníliával és a reszelt almával. (Lehet mazsolát, apróra vágott aszalt szilvát, sőt, étcsokoládé darabokat is keverni bele, ahogy tetszik.) Alma helyett körte, birsalma- vagy sütőtökpüré is kerülhet bele. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, téglalap alakúra formázzuk. Megkenjük a kicsit kihűlt máktöltelékkel, úgy, hogy körben a szélén ujjnyi hely maradjon üresen. 

A hosszanti oldalán szorosan feltekerjük, kipapírozott sütőtepsire helyezzük. Felvert tojással megkenjük, villával megszurkáljuk a tetejét és 170 fokos sütőben kb. 35 percig sütjük. Én egy vízzel teli tepsit tettem a sütő aljára, hogy ne száradjon ki sütés közben, de ha valaki ropogósabban szereti, ezt el lehet hagyni. A sütési idő sütőfüggő, a színe alapján döntsétek el, hogy mikor van kész. Felvágás előtt mindenképpen ki kell hűteni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése