2020. szeptember 28., hétfő

Toszkán kel vagy fodroskel



Nyáron sok mángoldot rendeltem a Zsámboki biokertészetből, most viszont kezdődik az az időszak, amikor a leveles kelfélék is elérhetők. Mi nagyon szeretjük a fodroskelt, amit egyre több helyen látok árusítani, még szupermarketekben is, darabolva, zacskóban. Itt a képen összefogtam egy óriási csokorba a kétféle kelt, a sötétebb, egyenes levelű a cavolo nero (fekete káposzta), vagyis a toszkán kel, a másik a fodros. Sokféleképpen el lehet őket készíteni, legegyszerűbben úgy, hogy a kemény szárakat kivágjátok, a levélrészeket daraboljátok és egy kis vajon vagy ghín, minimális vízzel megpároljátok. Sóval, frissen őrölt borssal, esetleg reszelt szerecsendióval ízesítve nagyon finom köret. Lehet tésztaszószba is belekeverni, más, édesebb zöldségekkel (pl. sárgarépa vagy sütőtök), gombával keverni, vagy a képen látható módon, olíva olajon pirított jó sok lilahagymával, egy kis aprószemű mazsolával, pirított dióval, törökmogyoróval megszórva tálalni (a fenyőmag kétszer olyan drága). Egy löttyintésnyi hosszan érlelt balzsamecet is jót tesz neki, például kacsasült mellé kiváló köret.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése