2019. február 15., péntek

Párolt körte csokiszósszal


Ez a desszert évekkel ezelőtt az egyik kedvencem volt, rengeteg változatát készítettem már el. Lehet vaníliasodóval, bogyós gyümölcsmártással is kínálni, mikor, mire van gusztusotok. Ez a verzió egy fűszeres csokiszósszal készült, amit két perc alatt tető alá lehet hozni és nagyon jól illik a körtéhez.

Hozzávalók 4 főre:
4 szép, szabályos, érett, de nem puha körte (én Alexanderrel szeretem a legjobban)
víz, fehérbor, vagy alma/szőlőlé a főzéshez
1-2 karika kezeletlen citrom
1-2 ek. GAL glicin
1 rúd fahéj, 2 szem szegfűszeg, 2 vékony szelet friss gyömbér
A szószhoz:
8 dkg étcsokoládé
1/2 dl párolólé

A körtéket meghámozzuk, a szárát rajta hagyjuk. Annyi folyadékkal, amennyi majdnem ellepi, a citrommal, az édesítővel és a fűszerekkel feltesszük főni. Mikor a körték megpuhultak (kb. 20 perc), de még szépen egyben vannak, szűrőkanállal óvatosan kiemeljük és lecsepegtetjük őket. A csokoládét a párolólével megolvasztjuk és a körték mellé tálalunk belőle. Lehet langyosan vagy hidegen is szervírozni. A maradék párolólevet el lehet tenni és higítva "szörpként" inni, vagy jégkocka tartóban lefagyasztani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése