2014. július 12., szombat

Pavlova eperkrémmel

 
Az egyik kedvenc desszertem volt paleo előtti életemben. Régebben próbáltam is készíteni xilittel, de nem akart sikerülni. Így azonban működőképes a dolog. Lehet több habcsókot készíteni egyszerre, mert kiszáradás után elég sokáig eláll és percek alatt tálalható valamilyen krémmel, fagylalttal, gyümölccsel. Aki igyekszik kerülni a magliszteket, egyrészt ár, másrészt fitáttartalom vagy egyéb faktor miatt, annak is jó opció lehet.
Hozzávalók 2 személyre:

A habcsókhoz:
2 tojásfehérje
6 dkg eritrit
1 tk. almaecet
1 tk. tápióka keményítő
A krémhez:
25 dkg eper (vagy most már inkább málna)
½ dl kókusztej
1 púpos ek. útifűmaghéj
friss eper a tetejére

A krémhez az epret a kókusztejjel turmixoljuk, belekeverjük az útifű maghéjat és leglább tíz percig hagyjuk állni.

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, hozzáadjuk az eritritet, az ecetet és a keményítőt, és egy-két percig tovább verjük. Egy lapos tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a tojáshabból kanál segítségével kerek lapokat formázunk, aminek kis pereme is legyen. Kb. 100 fokos sütőben ropogósra szárítjuk. Akkor jó, amikor a színe rózsaszínes halvány barnára változik. Ha esetleg még hosszú idő után is puhának érezzük a sütőben, ne aggódjunk, mert hűlés közben ropogóssá válik. A kihűlt habcsókra helyezzünk egy-egy adag eperkrémet, és friss eperrel díszítve tálaljuk.  

 

6 megjegyzés:

  1. Kedves Elmira,
    Azon kívül hogy a recept csuda jól hangzik, felkaptam a fejem a "fitát" szóra.
    Sokat olvastam már róla, de még mindig nem tiszta számomra, hogy hogyan csökkenthetem otthon a magvak fitát tartalmát, ebben kérem a segítségét.
    Azt olvastam, hogy a magok méretétől függően, kis magok (szezám, mák) pár óra, de nagyobb magvaknál (mandula, mogyoró) akár több napig is áztatva, csíráztatva jól csökkenthető a fitát tartalom.
    Valahol meg azt olvastam, hogy a maglisztek olajtalanítva vannak, ezért alacsonyabb a fitát tartalmuk, és sütés közben is csökken a fitát tartalom.
    Ezek közül Ön szerint mi az igaz?
    És akkor még nem beszéltünk a magtejekről!
    Gondolom a magtej készítésekor is érdemes előáztatni, majd leönteni az áztató vizet és új vízben készíteni a tejet?
    Legnagyobb bánatomra a kakaóban is sok a fitát :( lehet valamit kezdeni vele?
    Köszönettel, Kata

    VálaszTörlés
  2. Kedves Kata, a fitinsavak nemcsak megkötik a létfontosságú ásványi anyagokat, de pepszin, tripszin és amiláz inhibitorok is, ami azt jelenti, hogy csökkentik az emésztés hatékonyságát. Idemásolok pár diát a Paleország Fesztiválon elhangzott előadásomból, ahol részletesen beszéltem erről a kérdésről.


    mg/100 gramm

    egész mandula 350-9420
    hántolt mandula 175-4710
    dió 200-6690
    törökmogyoró 230-1910
    hántolt törökmogyoró 115-955
    kakaó 1684-1796
    tökmag 1050-1130
    pisztácia 494-1070
    kókuszreszelék 230-357
    kókuszliszt 250-1170
    lenmag 800-3690
    hántolt szezámmag (nem barna) 660-1140
    napraforgó mag 820-980
    mák 520
    szelíd gesztenye 47
    yam liszt 637

    Megoldási lehetőségek:

    MÉRSÉKELJÜK A MAGLISZT ÉS MAGFOGYASZTÁST!
    a C-vitamin jelenléte javítja a tápanyagfelszívódást
    3. Masszív ásványi anyag pótlás (pl. cink, magnézium!)
    4. Időben elkülönítés a tápanyagdús ételektől (2 órával)
    5. Fitáz enzim: NUTRITECK, VeganZyme (Kanada és USA)
    6. Bizonyos csírák – magas fitáztartalom (pl. retek vagy mustármag)
    7. Csíráztatás, fermentálás, pirítás, hosszú áztatás csökkentik a fitinsav tartalmat

    A maglisztek fitáttartalma 4-5-ször magasabb, mint az őrölt magvaké, tehát ebből a szempontból rosszabbak, de sokkal kevesebb gyulladásfokozó omega 6 van bennük.

    VálaszTörlés
  3. Amit a mediterrán étrend vizsgálataiból konkrétan tudunk, hogy egészséges ember napi kb. 800 mg fitátot tud jól tolerálni, hiánybetegség kialakulása nélkül.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Elmira, köszönöm a választ! Kata

    VálaszTörlés
  5. Jó napot én azt szeretném kérdezni hogy a boltba kapható mustármagba ami fűszer és nem kell csíráztatni abba is van fitinsav ?

    VálaszTörlés
  6. Nem, abban nincs fitát, sőt, a retek és a mustár csíra kifejezetten jó, fitáz enzim van benne, ami segít a fitátok lebontásában.

    VálaszTörlés