2014. február 2., vasárnap

Mennyei sajtos zöldséglepény

 

 
Nagyon sokrétűen felhasználató és sokféle képpen variálható ez a zöldséglepény. Magában is isteni reggelire, vagy bármikor a nap folyamán... A jelenlegi elhatározásom szerint elfelé szeretnék mozdulni a paleóban a rengeteg olajos mag/dióféle evésétől (kenyér és sütemények), viszont szükségem van valamiféle kenyérszerű képződményre. Mostanában tehát zöldségekből készítek lepényt, amit aztán akár kenyér helyett is fel lehet használni. Vaspál Melinda brilliáns ötlete volt ezt például pizzaalapnak használni, nahát az a pizza ezerszer finomabb lenne, mint bármilyen hagyományos! A képen látható lepény kényelmesen hat szeletre vágható.
 
 
2 reszelt sárgarépa
1 közepes fej reszelt zeller
4-5 tojás
2 ek. apróra vágott aszalt paradicsom
kb. 6 dkg reszelt, karakteres ízű, érett sajt (én pecorino romano-t használtam)
2 ek. útifűmaghéj
2 ek. low carb tápióka keményítő
só, bors, majoránna, kömény, kurkuma
 
Egy tálban az összes összetevőt alaposan összekeverjük, egy sütőfóliával kibélelt sütőlapra simítjuk, és forró sütőben (200 fok) kb. 25 perc alatt megsütjük.
 
 
 


6 megjegyzés:

  1. Kedves Elmira! Mi kocapaleós család vagyunk, aminek az az érdekes hozadéka van, hogy bár vannak nálunk hagyományos zsömlézések, kiflizések, sütikék, de ahogy a korábbi adagokat elhagytuk, velünk felnőttekkel egyre gyakrabban megesik, hogy nem kívánjuk a tésztát, nem akarunk ilyesmit rágni. Ez a zöldséges lepény izgalmasnak tűnik, csak nekem nincs itthon tápióka keményítőm, és az a kérdésem, hogy e nélkül érdemes-e kipróbálnom, vagy nem. A másik kérdésem: A Paleolit finomságok gyerekeknek c. könyvben a Sokzöldséges lepénykenyér nevű ételt nem lehetne a sajtos zöldséglepényhez hasonlóan elkészíteni? (Pont van itthon minden olyan zöldség, amit Ön is írt a könyvben.) Köszönöm előre is! Kati

    VálaszTörlés
  2. Kedves Kati, nyugodtan meg lehet csinálni tápióka nélkül is, esetleg egy kevés kókusz- vagy mandulaliszttel, vagy anélkül. A könyvben szereplő receptet is lehet variálni, persze.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm a választ! Előtte nem is mertem kísérletezni, így elkészítettem a sokzöldséges lepénykenyeret, ami mindenkinek ízlett, csak a szokásos "baj" van vele: nem lett olyan szép, mint a képen. Nekem alacsonyabb lett, és kicsit nedves maradt belül. Nem maglisztet, hanem darált mandulát használtam hozzá, szezám helyett pedig darált lenmagot (mert a szezámmagot nem annyira szeretjük). Egyszer olvastam egy beíró levelét, aki pellet és nem pellet mennyiségekről érdeklődött. Esetleg ez lehet a baj? Szendi Gábor "tankönyvét" kiolvastuk, de a paleó konyha kifejezéseiben és alapanyagaiban nem vagyok elég jártas. Elnézést, ha egy sokszor megrágott kérdést tettem fel.

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  5. Ez valami mennyei :)
    Nyilgyöker liszttel keszitettem es chia maggal utifümaghely helyett.

    VálaszTörlés
  6. Ugy ertem utifümaghej :D azt hiszem utoljara kommenteltem okostelefonrol es ekezetek nelkül :D köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés