2013. május 10., péntek

Rántotta zöldspárgával és sárga gévagombával

 
Egy nagyon kedves barátnőm hozott nekem egy gyönyörű sárga gévagombát ajándékba, abból készült ez a reggeli. A gévagomba állaga tömör, és sütéskor nem ereszt levet, mint pl. a csiperke. Nagyon finom volt így rántottába sütve.

A Wikipédiából: A sárga gévagomba (Laetiporus sulphureus), népies nevén sárgagéva vagy givagomba élő vagy elhalt lombos fákon, ezek vastag ágain telepszik meg; az ártéri erdőkben gyakran jelennek meg.
A változatos alakú, lapos, egymás fölött elhelyezkedő termőtestek akár 30–50 cm átmérőjűre is megnőnek. Egy-egy, rendszerint sárga vagy narancssárga, különböző méretűre nőtt, egymás fölött elhelyezkedő, fodros vagy hullámos szélű telepet hoznak létre. Termőrétegük likacsos, húsuk fehér színű.
Nyáron érdemes gyűjteni a fiatal, még puha húsú példányokat, mert később a többi taplógombához hasonlóan húsa keménnyé válik. Felhasználják a laskagombához hasonlóan húsok ízesítésére, vagy előfőzést követően húspótló ételként kisüthető, esetleg tojásrántotta készíthető vele.

1 adaghoz:
1 kanál libazsír
1/2 sárga gévagomba, felkockázva
10 szál vékony, zsenge zöldspárga, szárvégeitől megszabadítva, darabolva
só, frissen őrölt bors
2-3 tojás

A zsíron megfuttatjuk a spárgát és a gombát, majd kevergetve addig sütjük, amíg a gévagomba darabok szép aranybarnára sülnek. Ekkor ráütjük a sóval és borssal felvert tojásokat, és a rántottát frissen tálaljuk. Hmmm!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése