2012. december 15., szombat

Sütőtök krémes piskóta


 
 
Hű, lehet, hogy valakit elriaszt a sütőtök, de ígérem, olyan finom, hogy mindenki megnyalja a tíz ujját utána! Ha a fűszereket szereted, akkor ízleni fog. Szerintem simán lehet "a" karácsonyi sütemény, de persze mindenkinek szíve-joga bejglit sütni. Én biztosan nem fogok.

A tésztához:
12 dkg őrölt mandula
1 dkg kókuszliszt
egy csipet szódabikarbóna
2 tk. őrölt fahéj
1 tk. őrölt gyömbér
½ tk. őrölt szerecsendió
½ tk. őrölt szegfűbors
egy csipet só
8 dkg xilit vagy eritrit
15 dkg turmixolt, párolt (vagy sült) sütőtökhús
6 tojás
2 ek. Paleolaj
A töltelékhez:
10 dkg pirított dió
20 dkg puha kókuszzsír (ha nem teljesen lágy, jobban járunk, ha megolvasztjuk)
10 dkg kókusztejszín
15 dkg párolt sütőtökhús
1 narancs reszelt héja
6-8 dkg xilit vagy eritrit

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Keverjük össze a mandulát a kókuszliszttel, a szódabikarbónával, az összes fűszerrel, a sóval és az édesítővel. Adjuk hozzá a sütőtök felét, a tojásokat, és az olajat. Alaposan keverjük ki, és simítsuk egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. (A massza híg, olyan, mint egy palacsintatészta, nem kell megijedni!) Süssük kb. 15 percig, majd hűtsük ki. A töltelékhez turmixoljuk össze a pirított, héjától ledörzsölt diót, a kókuszzsírt, a kókusztejszínt, a narancshéjat, a sütőtökpüré másik felét, és az édesítőt. A tésztalapot vágjuk három egyforma darabba, az alsó lapot kenjük meg a töltelékkel, borítsuk rá a második lapot majd ezt is kenjük meg a krémmel, végül fedjük le a harmadik lappal. Az egészet vonjuk be krémmel, a tetejét tetszés szerint díszítsük, és tálalásig tartsuk hűtőszekrényben. Szépen szeletelhető, igazi karácsonyi hangulatú sütemény.

 


6 megjegyzés:

  1. Kedves Elmira,
    mekkora tepsihez való a recept?

    Köszönettel,
    Eszter

    VálaszTörlés
  2. Kedves Eszter,Kb. 32X36 cm-es sütőtepsihez.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Elmira!
    NAgyon finim ez a torta. Én viszont tovább kísérleteztem. Elkészítettem egy mákos-almás verziót. Nagyszerű lett az is. Üdvözlettel: Adrienne

    VálaszTörlés
  4. Kedves Adrienne, jól hangzik az a variáció is!

    VálaszTörlés
  5. Kedves Elmira!

    Tojás helyett mit rakjak? Utifűt?

    Köszönöm

    Bea

    VálaszTörlés
  6. Kedves Bea!

    Piskótát még soha nem próbáltam tojásmentesen készíteni, így nem tudom, milyen lenne. Biztos, hogy meg lehet csinálni, de nem tudok pontos receptet mondani. Az útifűmaghéj biztos, hogy része legyen.

    VálaszTörlés