2012. december 24., hétfő

Nigella karácsonyi csokitortája

 
a kép a Nigella Christmas című szakácskönyvből való

Kedves régi és új olvasóim! Ezzel a pompás Nigella Lawson recepttel kívánok mindnyájatoknak békés, boldog karácsonyt! Nálunk ennek a paleósított változata lesz a ma esti desszert.

10 szelethez:
A tortához:
15 dkg paleo étcsokoládé
15 dkg puha ghí vagy kókuszzsír
6 tojás
15 dkg eritrit
1 kk. vanília őrlemény
10 dkg őrölt mandula
1 kk. őrölt fahéj
1 mandarin reszelt héja
3 kk. instant kávépor
A tetejére:
a mandarin leve
1,5 dkg ghí vagy kókuszzsír
1 ek. kókuszcukor vagy méz
1/4 tk. őrölt fahéj
5 dkg hámozott, szeletelt mandula

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Béleljünk ki gy 23 cm-es kerek tortaformát sütőpapírral és az oldalát kenjük ki zsiradékkal. Forró vízgőz fölött olvasszuk meg a csokoládét és a választott zsiradékot. Verjük a tojásokat az eritrittel és a vaníliával amíg kifehéredik és megsűrűsödik. Óvatosan keverjük bele az őrölt mandulát, a fahéjat, a mandarinhéjat és a kávét, majd az olvasztott csokoládét. Öntsük az előkészített formába és süssük kb. 35 percig.

A tetejéhez tegyük a mandarin levét és a ghít, a cukrot és a fahéjat egy kisebb serpenyőbe, hagyjuk forrni egy percig, és mikor már kezd karamellizálódni, akkor adjuk hozzá a mandulát. Még pár percig hagyjuk a tűzön, állandóan mozgatva, hogy a mandulát minden oldalról bevonja a mandarinos karamell. Tegyük tányérra és hűtsük ki. A tortát vegyük ki a formából (az alját érdemes rajta hagyni) és szórjuk a tetejére a mandulát.



2 megjegyzés:

  1. Hú, hogy csak most találtam ide! Látom nagyon jó receptjeid vannak, többet ki is fogok próbálni közülük, ez biztos! :-) Sőt, szerintem érdemes lenne a szerinted legjobbakat beküldeni a MOL Recepttárba is, hátha elhozza valamelyik az egyik fődíjat! :-) http://redir.ec/receptjatek

    VálaszTörlés
  2. Jobb későn, mint soha... Üdv!

    VálaszTörlés