2012. december 16., vasárnap

Karfiol püré - ketogén étrend


A közelmúltban többen kérték, hogy a blogon gondoljak azokra is, akik valamilyen betegség miatt ketogén étrendre kényszerülnek, így elhatároztam, hogy ezentúl ketogén recepteket is megosztok. Ennek az étrendnek a hosszútávú betartása bizony nem könnyű dolog, mert egyrészt sok minden hiányzik, másrészt nehéz pontos tápanyagérték számolás nélkül biztosan tudni, hogy jól csinálja-e valaki. A legszigorúbb formájában napi 20, maximum 30 gramm szénhidrátot szoktak engedélyezni, és a zsír-fehérje aránya 4:1. Ennél egy fokkal megengedőbb, de még mindig napok alatt ketózist létrehozó arány a 3:1-hez, amivel például a Gastroyal ketogén étlapjának a tervezésénél is dolgoztunk. Nagy kihívás volt változatos, ízletes ketogén ételeket tervezni a magas zsírtartalmú tejtermékek beiktatása nélkül, amit a klasszikus ketogén étrendekben előszeretettel használnak.

Idővel tápanyagérték táblázatokat is fel fogok tüntetni, bár a szorgalmas kereső ezeket megtalálja az interneten. Onnantól kezdve már csak egy kis matematika a tápanyag arányok helyes betartása. A gyümölcsfogyasztást ilyenkor tanácsos teljesen kizárni, mert olyan minimális mennyiséget lehet naponta enni, ami talán nem is éri meg. Zöldséget viszont lehet és kell is enni, mert a zöldségek kitűnő "hordozói" lehetnek elég nagy mennyiségű zsiradéknak, és segítenek élvezhetővé tenni a fogyasztását. Ilyenek lehetnek pl. a zöldségpürék. Itt csak az alacsony szénhidráttartalmú zöldségek jöhetnek szóba, tehát a répafélék pl. lényegében kiesnek. A következő zöldségekből nyugodtan készíthető köretnek püré:

zeller 5gr ch/100gr
cukkini 5 gr ch/100gr
brokkoli 2 gr ch/100gr
karfiol 4 gr ch/100gr
spenót 2 gr ch/100gr
sóska 2 gr ch/100gr

A puhára párolt zöldséghez sót, borsot, szerecsendiót, vagy gyömbért, leheletnyi fokhagymát adhatunk, és az egészet turmixoljuk 1 dl kókusztejszínnel és egy púpozott evőkanál kókusz- zsírral vagy állati zsírral. Nagyon finom köret lehet valamilyen zsírosabb húshoz, pl. sült oldalashoz. A sóskát eritrittel vagy steviával lehet édesíteni, mindkettőnek 0 a (ch) szénhidráttartalma.





9 megjegyzés:

  1. Elmira!Köszönöm szépen az ígért receptet,tényleg finom és selymes. Légyszíves tedd fel azt az édességet is, amit írtál nekem (kókuszzsír,kávé,vagy kakaó, vagy fahéj, esetleg egy kis gyömbér vagy szegfűszeg, most egy kis karácsonyi hangulatot teremtendő), illetve a pudingot is. Biztosan más is nagyon örülne neki. Még egyszer köszönöm: Gabi

    VálaszTörlés
  2. Sajnos mifelénk nem lehet kókusztejszínt kapni. Van három natúrbolt, de egyikben sem tudnak rendelni. :(
    Szóval én csak megfőzöm a karfiolt (brokkolit, egyebet) és megeszem, semmi komplikáció. :) De azért ha egyszer hozzájutok a kókusztejszínhez, kipróbálom ezt a receptet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Beki, rendelj webshopból! Posta vagy futárszolgálat kiviszi. Én havonta (előrekalkulálva a szükséges élelmiszerekkel) rendelek egy nagyobb összegért, így ingyen házhoz jön! :)

      Törlés
    2. Kókusztejszínt a házi kókusztej készítés maradékaként is létrejöhet. Tiszta vízben jósokáig turmixoljuk a kókusz reszeléket, és ha már selymes, leszűrjük. Ami marad a szűrőben az nagyon fínom tejszín ízű kókusz. De inkább frissen használd, mert ha 1 napig áll, akkor már összeesik, és nem olyan habos.

      Törlés
  3. Sebaj, anélkül is nagyon finom!

    VálaszTörlés
  4. Igen, ez a legjobb megoldás. Országosan szinte bárhol, és akár másnap ott van az áru!

    VálaszTörlés
  5. Kedves Elmira, remélem megkapja az üzenetem, nem tudtam holva írjak. A ketogén étrenddel kapcsolatban érdeklődöm, miszerint a Gastroyalnál már nem találom ez a fajta diétát. Miért szűnt meg? Melyik felel meg a ketogén diétának leginkább a megmaradtak közül? Édesapámnak van rá szüksége. Válaszát előre is köszönöm, Csodás Kata

    VálaszTörlés
  6. Kedves Kata, a mostani étlapból csak mazsolázni lehet. Az alacsony szénhidráttartalmú köretek, pl. saláták, zöld színű zöldségek, padlizsán, gomba, ilyesmi felel meg a ketogénnak, de sokkal kevesebb zsírral készülnek, mint anno. (Utólag meg lehet locsolni olvasztott állati zsírral vagy kókuszsírral.) A gyümölcsös, gyökérzöldséges ételek kiesnek, és a húsok közül is a zsírosabbak jobbak.

    VálaszTörlés