2012. október 28., vasárnap

Sütőtök leves csípős kolbásszal

 
Általában nagyon szeretem a sütőtököt és a belőle készült ételeket, de idén azon kaptam magam, hogy nem kívánom a sütőtök krémlevest, mert valahogy túl édes. Régebben is készítettem olyan recepteket, amelyekben a fűszerhasználat pikánssá, csípőssé változtatta a sütőtököt: citrommal, gyömbérrel, csilivel. Ez a mostani egy fél szál maradék csípős kolbászból kerekedett, és mivel sem botmixer, sem egyéb turmixgép nem volt a láthatáron, minden apróra vágva került bele. Az általam használt fűszerkeveréket Görögországból kaptam. Persze nem muszáj, hogy mindegyik szerepeljen a levesben, ki lehet választani belőle egyet-kettőt.



3 ek. olíva olaj vagy egyéb zsiradék
1 nagy fej lilahagyma, apróra vágva
4 nagy gerezd fokhagyma, apróra vágva
60 dkg sütőtök (tisztított súly), apró kockákra vágva
15 dkg Csabai vagy egyéb kolbász, apró kockákra vágva (a héját húzzuk le)
1 púpozott tk. szárított zöld fűszer keverék (bazsalikom, oregánó, kakukkfű, petrezselyem, menta)
3-4 tekerésnyi frissen őrölt bors
1 tk. fűszerpaprika (ízlés szerint csípős vagy édesnemes)
1,3 l víz
a tetejére egy csokor vágott petrezselyem vagy snidling
 

Minden alapanyagot a fentiek szerint készítsünk elő, mielőtt nekikezdünk a főzésnek. Az olíva olajon pirítsuk meg a hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát, a sütőtököt, a kolbászt, és a fűszereket. Kevergetve pirítsuk kb. 10 percig. Öntsük fel a vízzel, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt, takaréklángon 15 perc alatt főzzük készre. A zöldfűszerrel megszórva tálaljuk.

   

 


8 megjegyzés:

  1. Megcsináltuk, nagyon finom lett! Igazán különleges. :)

    VálaszTörlés
  2. Szenzációsan finom lett! Köszönöm ezt a receptet is! Egyszerűen mennyei! Ajánlom mindenkinek, aki szereti az isteni finom különlegességeket! Köszi ELMIRA! :-)

    VálaszTörlés
  3. Örülök, hogy ízlett nektek, nekünk is nagyon bevált :-)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon ízlett !!!!!!!!
    Igaz, én még egy "kevéske" füstölt tarját és babérlevelet is belecsempésztem. Az volt az érzésem, mintha fejtett-bablevest ennék.
    Edit

    VálaszTörlés
  5. Szóval... az enyém iszonyúan csípős lett! Nekem nagyon ízlett, de a családom nem rajongott érte! A kolbászról sajnos nem lehet eldönteni amíg a hentes húskampóján lóg, hogy közepesen vagy erősen csípős! Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy nem Csabait vettem, és a javasolt 15 dkg helyett 20 dkg-ot tettem bele (én kis mohó). Újra el fogom készíteni! Milyen étellel lehet párosítani?

    VálaszTörlés
  6. Bizony nem árt főzés előtt egy darabkát megkóstolni, mert némelyik kolbász méregerős, míg mások épp hogy csípősek. A párosítást úgy érti, hogy mit lehet utána tálalni második fogásnak? Valami könnyebb, nem túl intenzíven fűszeres rakott zöldséget vagy szárnyasból készült ételt, esetleg csak egy süteményt.

    VálaszTörlés