2012. május 21., hétfő

Új belga csokoládék Steviával és erytrittel



A Cavalier nevű belga csokoládé gyártó cég eddig is nyitott volt az alternatív édesítőszerek használatára, évek óta forgalmaznak diabetikus termékeket. Most, hogy a Stevia végre megkapta a hosszú ideig késleltetett biztonságos élelmiszer státuszt az EU-ban is, sok gyártó kapott két kézzel a használata után. Eddig is mindenki tudta, hogy biztonságos és jó lenne használni, mert egy hatalmas egészségtudatos közösség már így is használja, de a rendelkezések nem tették lehetővé a nyilvános marketinget. Szerintem vagyunk egy páran, akik évekig "bőrápolószerként" vásároltuk az édesítőnket, ami egyébként gyulladáscsökkentő hatása miatt annak is nagyon jó :-).

Szóval ma kaptam kézbe az első mintákat. Az összetételben prebiotikus rostok is szerepelnek, ami szintén értéket ad a termékeknek. Sajnos a sokféle csodálatos ízesítés közül, csak három felel meg a paleo elveknek: a sima étcsoki, a kakaóbabtöretes étcsoki, és a liofilizált bogyós gyümölcsökkel ízesített étcsoki. A többiben mind van tejpor. Ezeket a változatokat azért ajándékba adhatjuk cukorbeteg, fogyókúrázó, vagy egyszerűen csak a cukrot kerülni akaró ismerősöknek, akik azonban fogyasztanak tejet. Emulgeáló szerként szójalecitint tartalmaz, ami egy nagy kérdőjel volt az én fejemben, ezért két szakemberrel is megbeszéltem ezt a kérdést. Mindkettő elkötelezett paleós, tehát egyikük sem veszi könnyedén a szója kérdését. Egybehangzó véleményük szerint a szójalecitin olyan mértékben finomított végtermék, amelyben már sem a szója allergizáló fehérjéi, sem lektinek, sem DNS maradványok nincsenek, tehát valójában nem árt nekünk. Abban egyébként biztos vagyok, hogy a Cavalier által használt alapanyag 100%-ban GMO mentes. A termékek a Fair Trade logót is viselik, ami szintén a felelős üzleti magatartás egyik jele.

A képeken látható minták a 6 kockás kis táblák, a 85 grammos táblás kiszerelés, valamint a 300 grammos csokipasztilla, amit főzéshez, sütéshez lehet használni. Aki jön a június 1.-i főzőtanfolyamra, rögtön kóstolhatja az ebből készült édességet. A termékekről bővebb információt a www.stevia.shop.hu honlapon találtok.

1 megjegyzés:

  1. Kedves Elmira,

    A Pelle-Molnár csokoládék között immár számos diabetikus étcsokoládé is szerepel, melyek maltitollal vannak édesítve. A kínálatban van natúr, mentás, levendulás stb. A MediLine-ban megvásárolhatóak (a webáruházban még nem vagyunk benne). Hamarosan lesz stevia-s, lecitinmentes étcsokoládénk is.
    http://www.kezmuvesbonbon.hu
    Üdvözlettel: Pelle Kriszta

    VálaszTörlés