2013. június 1., szombat
Lazacfilé vegyes tavaszi zöldségekkel és aiolival
Tegnap ünnepeltük anyukám születésnapját és a fenti finomság volt a főétel. Nagyon szezonális, sokféle friss zöldséggel, és az aioli istenien egészítette ki a halat. A Vámház körúti Vásárcsarnokban vásároltuk a hozzávalókat, minden harsogott a frissességtől. Öröm főzni ilyen alapanyagokból. Az egyik kedvencem a sárga és zöldszínű, gömbölyű cukkini volt, amit az egyik zöldségesnél találtunk.
Hozzávalók 6 személyre:
6-7 szép vastag, bőr nélküli lazacfilé
só, bors, citromlé, olíva olaj
1 kg zöldspárga
1-1 sárga és zöld cukkini
2 csomó zsenge sárgarépa
2 db édesburgonya
2 fej édeskömény
30 dkg koktélparadicsom
Az aiolihoz:
3 tojás sárgája
kb. 2,5 dl paleo olaj
só, bors
1/2 citrom leve
1 ek. dijoni mustár
fokhagyma
1 csipet eritrit
A lazacfiléket tepsire helyezzük, sóval, borssal ízesítjük, citromlével és olívaolajjal meghintjük és 10 percre 220 fokos sütőbe tesszük, majd a sütőt eloltjuk, és a halat még 15 percig bent hagyjuk. Ezalatt még sülni fog, de belül lágy és omlós marad.
A spárga végeit letördeljük, és a megtisztított, hosszában félbevágott sárgarépával együtt, 3 percig forró, sós vízben főzzük, vagy egy serpenyőben, kevés zsiradékon átsütjük. A cukkinit felszeleteljük, az édesburgonyát kis kockákra vágjuk, és ezeket is átsütjük. A koktélparadicsomot a sütőben megsütjük (mehet a hallal együtt, de külön tepsiben.) Az édesköményt hajszálvékony szeletekre vágjuk és sóval, borssal, olívaolajjal, kevés citromlével átforgatva állni hagyjuk. A végén az összes zöldséget óvatosan összeforgatjuk, és a lazaccal tálaljuk.
Az aiolihoz a szokásos módon majonézt készítünk, citromlével, mustárral ízesítjük, és a végén belekeverjük az ízlés szerinti mennyiségű zúzott fokhagymát. Mi két fej sült fokhagyma gerezdjeit adtuk hozzá, így nyilván sokkal több fokhagymát elbír, mintha nyersen kerül bele,
kedves elmira, eloszor is jo egeszseget kivanok kedves anyukadnak!2xvisszatertem paleolit csaladhoz, mert sajnos a rauw elet nagyon draga lett a kis nyugdijhoz. igy kovetlek megint.ez nagyon jol nez ki, de vettem 1 nagyon finom cocosoil-t de nem neztem megszemuveggel, es csak sutesnel derult ki hogy fuszerezve van foghagymaval es csipos peperrel. igy kevesebb izt tudok hozza adni. de nagyon finom!!!!judit
VálaszTörlésKöszönöm szépen Judit! Mi a kókuszolaj márkája?
VálaszTörléskedves elmira! a marka ROYAL GREEN 100 % cocus!nalunk/hollandiaban/ a bio boltokban kis doboz 7.5 euro, nagy 13.- euro. nagyon csipos de finom, es nem kell kulon fuszerezni/gyorsan fogy!/ sajnos udv. judit
VálaszTörlésFinom lehet!
VálaszTörlésKedves Elmira!
VálaszTörlésÉn még nem tartozom a paleosok táborába, de már érzem a változás szelét. Lelkesen gyűjtöm a recepteket és az információkat és hamarosan belevágunk.
A kérdésem az volna, hogy van egy 1,5 éves kislányunk. Ő is lehet paleos??? Őszintén szólva, én úgy gondoltam, hogy számára meghagynám a hagyományos ételeket is: Köles, zabpehely, barnarizs stb..
Mi a véleményed?
Köszönettel
Nicole
Kedves Nicole, jól gondoltad, a kisgyerekek örökmozgók és az intenzív fejlődés miatt több zsírt és több szénhidrátot igényelnek, mint a felnőttek. A basmati rizs a legjobb opció, és inkább a fehér. Amarántliszt is kapható a paleo termékek között, ebből is lehet sütni. Az édesburgonya is jó. Az étkezésekben mindig legyen jó minőségű, teljes értékű fehérje és persze sok-sok zöldség.
VálaszTörlésKöszönöm a megerősítést! :)
VálaszTörlésElmira, úgy látom, hogy nagy előszeretettel használjátok a paradicsomot, az pedig a burgonya félék családjába tartozik. Dr. T.Cs. szerint nem ehető.... akkor hogy is van ez, lassan érik a kertbe a para....?
VálaszTörlésA burgonyafélék autoimmun betegségben szenvedőknél ellenjavalltak, egészséges embereknél szezonjában teljesen érett,piros paradicsom fogyasztható. A téli paradicsomevéssel én sem értek egyet. Kár feleslegesen leszűkíteni a fogyasztható élelmiszerek listáját, mert a cél, hogy hosszútávon tartható legyen az étrend, és örömet is okozzon az étkezés.
VálaszTörlésElmira, most megnyugtattál, azt hittem, hogy tövestül mehet a komposztra, már be voltam parázva, bizony, hogy kár lenne szűkíteni a listát. köszi.
VálaszTörlés