2013. december 30., hétfő

Zöldséges quiche


 
A tészta mandulából készül, egy kis útifűmaghéj hozzáadásával, amitől sokkal könnyebben kezelhető. A töltelékhez sokféle zöldséget lehet felhasználni, nálam éppen sok lilahagyma volt itthon és valamennyi maradék kelbimbó, így ezek kerültek bele.
 
A tésztához:
30 dkg őrölt mandula
1,5 dl vízben elkevert 1,5 dkg útifű maghéj
2 tojás 
só, bors
 
Az útifűmaghéjnak kell adni pár percet, hogy a vízbe beleduzzadjon. A mandulát a zselével a tojással és sóval, borssal összegyúrjuk, egy kerek formába belenyomkodjuk és 170 fokra előmelegített sütőben, kb. 10 percig elősütjük.
 
A töltelékhez:
2 dl mandulatejszín
3 nagy tojás
só, bors, pici szerecsendió
2 nagy lilahagyma, kockákra vágva
1 ek. zsiradék
15-20 dkg párolt kelbimbó, szeletekre vágva
 
A tejszínt és a tojást egyneműre keverjük, ízesítjük. A lilahagymát megpirítjuk a zsiradékon. Az elősütött tésztakosárba terítjük a zöldségeket, ráöntjük a tojásos szószt és 170 fokon további kb. 20 perc alatt készre sütjük. Szeletekre vágva tálaljuk.

2013. december 26., csütörtök

Narancsos csirke


Ilyenkor, mikor sokat vagyok itthon és többször is többfogásos lakomák készülnek, szeretek beiktatni valami nagyon gyors és egyszerű dolgot is a komplexebb ételek közé. Ez a csirke például ilyen: isteni finom, salátával összekeverve kiváló, könnyű egytálétel. Nekem jólesik egy-egy ilyen étkezés a fajsúlyosabb, ünnepi étkek között.

Hozzávalók 4 személyre:
1 ek. kókuszzsír
70 dkg csíkokra vágott csirkemell filé
só, bors
egy csipet csili, őrölt koriander és pirospaprika
1 kk. kókuszcukor vagy méz
1 ek. fitPaleo gránátalmás balzsamecet
fél narancs leve

A kókuszzsíron megpirítjuk a csirkecsíkokat, sóval, borsssal és a fűszerekkel ízesítjük, további két percig pirítjuk. Meghintjük a kókuszcukorral, a balzsamecettel és a narancslével. Egyet forralunk rajta, jól átkeverjük és tálaljuk.

2013. december 21., szombat

Karácsonyi csokis-mákos kocka




Megsütöttem a karácsonyi süteményünket, és olyan szenzációsan finom lett, hogy most gyorsan felteszem a receptet, hátha valaki kedvet kap hozzá. Még nincs felkockázva, ezért a képen nem mutat szépen, de az íze! Hm, nagyon-nagyon finom.

Hozzávalók egy 25x30 cm-es tepsihez:

7 tojás
12-15 dkg xilit
1/2 kk. vanília őrlemény
1 csapott kk. őrölt fahéj
1 narancs reszelt héja
2 db közepes birsalma (ha nehéz beszerezni, akkor alma vagy körte)
20 dkg apróra vágott aszalt szilva
12 dkg Cavalier csoki pasztilla (ennek híján egy tábla paleo csoki, aprítva)
20 dkg darált mák

A birsalmát meghámozzuk, a magházát kivágjuk, felkockázzuk és egy kevés vízben puhára főzzük, leszűrjük. A tojásokat ketté választjuk, a sárgáját habosra keverjük a xilittel, a vaníliával, a fahéjjal és a narancshéjjal. A főtt birsalmát pürésítjük és az aprított aszalt szilvával és a csoki pasztillával együtt hozzákeverjük a tojáshoz. A habverőt elmossuk, szárazra töröljük és így felverjük a tojások fehérjét kemény habnak. A mákkal felváltva hozzákeverjük a sütimixhez. Én szilikonlappal béleltem ki a tepsit, hogy még véletlenül se ragadjon semmi sehova, de sütőpapírral is lehet dolgozni. 180 fokon (előmelegítve), pontosan 30 percig sült. Ne engedjünk a kísértésnek, hogy túlsüssük, mert így lesz valami fantasztikus az állaga.

Karácsonyi lazac


Biztos már mindenki megtervezte a karácsonyi menüt. Nálunk általában nincs semmiféle nagy felhajtás, mert nem szeretem, ha annyi időt töltök a konyhában, hogy nem marad elég a családra. Mivel nekem több, egészen közeli hozzátartózom is külföldön él, így extra nagy becsben tartom azt a pár napot, amit közösen tölthetünk az ünnepek alatt. Mi gyakran pulykát vagy kacsát sütünk karácsonyra, idén azonban kifejezetten halra van gusztusom. A menü főszereplője biztosan egy fehér hal pürével töltött lazac lesz. Alább adok egy hozzávetőleges receptet, amit létszám és kedv szerint lehet variálni. Előnye a szárnyassütéssel szemben, hogy sokkal rövidebb idő alatt megvan.

4 személyre:
60 dkg lazacfilé
30 dkg harcsa vagy egyéb kedvenc halfilé (nálam most nílusi sügér)
só, frissen őrölt bors
15 dkg őrölt mandula
1 tojás
1 fél citrom reszelt  héja + leve
1 csokor aprított petrezselyem és snidling (bazsalikommal is isteni!)
1 gerezd zúzott fokhagyma
kókuszzsír a sütéshez

A fehér halat felkockázzuk és konyhai robotgépbe tesszük. Hozzáadunk sót, borsot, a mandulát, a tojást, a citrom héját és levét, a zöld fűszereket és a zúzott fokhagymát. Egyneműre turmixoljuk. A lazacot négy szeletre, majd vízszintesen kettévágjuk. A két-két szeletet megtöltjük a halpürével, szendvicsszerűen összeragasztjuk és kókuszzsírral kikent tűzálló tálba helyezzük. A tetejére is teszünk egy-egy mokkáskanálnyi kókuszzsírt és 180 fokra előmelegített sütőben, alufóliával letakarva, 30 perc alatt megsütjük.

Köretnek biztos lesz mellé egy kis baconnel pirított kelbimbó, vagy ha ezt nem szeretitek, brokkoli is kiváló.

2013. december 20., péntek

Mákos pite

 
 
Ajándékba készült ez a finom pite, de pár kockát azért magunknak is megmentettem :-) Ha valaki nem szeretne beiglit tekergetni, jó megoldás lehet, és dióval is el lehet készíteni.
 

tészta:
15 dkg őrölt mandula
5 dkg kókuszliszt
7 dkg eritrit
5 dkg kókuszzsír
5 dkg ghí (persze lehet az egész csak az egyik, vagy akár vaj)
1 tojás

Ezt jól összegyúrni, és egyenletes vékony rétegben belenyomkodni egy kizsírozott tepsibe. (kb. 25x30 cm) Nyújtani, ide-oda emelgetni nem lehet, ne pánikolj, ha töredezik, gyurmázd bele a tepsibe! Megsült állapotban gyönyörűen egyben marad.

mákréteg:
40 dkg darált mák
3 ek. xukor zéró 4x
1 citrom és 1 narancs reszelt héja
1 csapott tk. őrölt fahéj
1,5 dl víz
10 dkg kókuszzsír
1 nagy reszelt alma

Az egészet feltenni főzni, kevergetni, hogy az édesítő és a zsír beleolvadjon a masszába. A tészta tetejére simítani és 180 fokon kb. 25-30 percig sütni. Hagyni kihűlni. Nagyon szépen szeletelhető.

2013. december 19., csütörtök

EzerjófűShop Gyógynövény és Paleo



Kedves pesti, belvárosi lakosok, jártatok már az Ezerjófű gyógynövény és paleo üzletben? Ha nem, akkor feltétlenül tegyétek meg! Kedves kiszolgálás, szakértelem, gyógynövények és élvezeti teák nagy választáka, paleo alapanyagok, sütemények és nasik nagy választéka vár rátok! Az üzlet egy percre van a Blaha Lujza tértől, az Erzsébet körút 16.-ban. Nyitvatartás, friss hírek, stb... a Facebook oldalukon!

2013. december 15., vasárnap

Ízműves kolbászda a Mammut I.-ben



Jártatok már ebben a remek új üzletben a Mammut I első emeletén? (Hátul található, a nagy bio ABC-vel és az olasz delikátesszel szemben). Ha még nem, akkor megérdemel egy zarándokutat. Adalákanyag mentes, hazai húsáru bő választékát találhatjátok ott. Első körbern vettem egy békécsabai csípős vastagkolbászt, ami a Förgeteg termékcsalád egyik tagja. Nagyon ízletes, kellemesen csípős. Sok egyéb terméket kínálnak, fűszereket, Pödör olajakat és eceteket, még friss húst is. Ezen kívül le is lehet ülni és frissen készült finomságokat a helyszínen fogyasztani.

2013. december 12., csütörtök

Tojásmentes zsemle


 
Nem szereted a paleo kenyereket, mert tojás ízük van? Allergiás vagy a tojásra? Utálod a lenmagot? Itt a megoldás!
Mire jó, ha nincs otthon tojás? A legjobb új recepteket gyakran a „véletlen” szüli. J
2 dkg útifű maghéj
1,8 dl víz
½ kk. só
1 tk. sütőpor
3 dkg szezámliszt
3 dkg dióliszt
1-2 ek. olaj
1 ek. chia mag
1 ek. fitPaleo dióvaj
 
Az útifűmaghéjból és a vízből zselét készítünk, és összegyúrjuk az összes többi hozzávalóval. A tészta nyersen kicsit több, mint 30 dkg volt, ebből készítettem hat kis bucit. 200 fokos sütőben sültek, 25 percig. A bucik sülés közben legalább kétszeresére duzzadtak és az állaguk nagyon kellemes, ruganyos-puha. Hű, de izgi. És nagyon finom!
 

2013. december 8., vasárnap

Hagymás lepény paradicsomos sütőtökkrémmel



Ma egy nagyobb társaságnak kell vinnem valami harapnivalót, így amellett döntöttem, hogy valami zöldséges lepényfélét készítek. Ezt szinte akkor is meg lehet csinálni, ha semmi "extrát" nem vásároltunk hozzá, mert általában alapból vannak itthon ilyesmi alapanyagok, illetve nem muszáj szigorúan ragaszkodni a recepthez, lehet variálni a zöldségeket és a maglisztet is. Szép nagy adag, a tepsi 35x40cm-es.

A lepényhez:
10 tojás
1 kk. só
1 kk. sütőpor
20 dkg őrölt mandula
egy nagy marék szárított hagyma
A tetejére:
2 ek. kókuszzsír
2 vöröshagyma
4 nagy gerezd fopkhagyma
7 dl házi paradicsomlé
oregánó, kakukkfű, csili

1 közepes fél kanadai sütőtök
1 nagy csokor petrzselyem

A lepényhez a tojásokat felverjük a sóval és a sütőporral. Belekverjük a mandulát és a szárított hagymát. (Ha nincs, akkor dinsztelt hagymát). Egy kizsírozott tepsibe terítjük és 180 fokon kb. 25 percig sütjük.

A sütőtököt a sütőben, egészben megsütjük. A feltéthez megolvasztjuk a kókuszzsírt, megfuttatjuk rajta az aprított hagymát, majd néhány perc múlva hozzáadjuk a fokhagymát. Felöntjük a paradicsomlével, kedvünk szerint fűszerezzük, és addig főzzük, amíg szépen besűrűsödik. A puha sütőtököt lehámozzuk, felkockázzuk, és a paradicsomszószhoz keverjük. A szószt a lepényre terítjük, megszórjuk a petrezselyemmel és kockákra vágva tálaljuk.